Baron Philippe de Rothschild, nadaný vizionář z Bordeaux

BFDR

Baron Philippe de Rothschild je bezesporu nejznámější vinařskou postavou slavného francouzského regionu Bordeaux, ale dost možná i celého vinařského světa. Pochází ze slavné židovské dynastie Rothschildů, jenž je kromě investičního bankovnictví spojována s mnoha prestižními vinařskými jmény, jako jsou Château Mouton Rothschild, Château Lafite Rothschild, Château Clerc Milon, Château Duhart-Milon, Château d’Armailhac, Château Rieussec či kalifornský fenomén Opus One.

Rodinná sága Rothschildů

Není to málo vinařství na jednu rodinu, a to jsme zdaleka nevyjmenovali všechna. Nutno však dodat, že jen část z nich spadá do majetkové větve Barona Philippa. Abychom se v tom dokázali správně zorientovat, musíme se vrátit do roku 1789, kdy se frankfurtský obchodník Mayer Amschel Rothschild rozhodl vyslat své čtyři syny do tehdy nejvýznamnějších hlavních evropských měst.

Carla poslal do Neapole, Salomona do Vídně, Nathana do Londýna, Jamese do Paříže a nejmladší syn Amschel junior zůstal ve Frankfurtu se svým otcem. Tak byl položen základ dnes mocné dynastie Rothschildů. Nás bude zajímat především osud její francouzské a anglické větve, které obě zanechaly významnou stopu ve světovém vinařství.

CHLR

Na skok do Paříže

Baron James si v Paříži počínal velmi úspěšně. Roku 1868 dokonce zakoupil jedno z nejprestižnějších francouzských vinařství vůbec, které dnes známe pod jménem Château Lafite Rothschild (na obrázku výše). To bylo roku 1855, tedy ještě před vstupem rodiny Rothschildů, na Světové výstavě v Paříži zařazeno mezi čtyři châteaux hodné nejvyššího zatřídění Premier Cru Classé.

Baron James několik dní po nákupu Château Lafite zemřel a zámek připadl jeho třem synům. Ti dále pokračovali v rozšiřování impéria francouzské větve Rothschildů, které v dnešní době nese jméno Domaines Barons de Rothschild – Lafite. Kromě již zmíněného Château Lafite v Pomerolu mu patří Château Duhart-Milon v Pauillacu, Château Rieussec v Sauternes a Château l’Évangile v Pomerolu. Mimo hranice Bordeaux pak najdeme ještě Domaine d’Aussières v jihofrancouzské oblasti Corbières, Viña Los Vascos v Chille nebo Bodegas Caro v Argentině.

Mezitím v Londýně

Narozdíl od Barona Jamese se jeho bratr Nathan do vinařského světa nijak nehrnul. Až jeho syn Baron Nathaniel de Rothschild se rozhodl usadit v Paříži a jelikož chtěl svým vlivným přátelům nabízet vlastní víno, začal se rozhlížet po nákupu vinařství v Bordeaux. Roku 1853 zakoupil v Pauillacu Château Brane Mouton, které přejmenoval na dnes věhlasné Château Mouton Rothschild (na obrázku níže).

CHMR

Tak začala psát svou slavnou vinařskou historii i anglická větev rodiny Rothschildů. Tu dnes známe pod jménem Barone Philippe de Rothschild SA, ale to hodně předbíháme. Na svého doposud nejvýznamnějšího majitele muselo vinařství Château Mouton Rothschild ještě nejakou chvíli počkat. Po smrti Barona Nathaniela roku 1870 převzal vinařství jeho syn Baron James a po něm pak vnuk Baron Henri.

Nástup hvězdy

Baron Philippe de Rothschild se narodil roku 1902 jako syn Barona Henriho. Ve svých dvanácti letech jej otec přemístil do klidného rodinného vinařství v Pauillacu, aby se tam ukryl před nebezpečím zuřící první světové války. Zde Philippe poprvé přičichl k vinařskému řemeslu a našel v něm zalíbení. Jeho rodina naopak nejevila o vinařství přílišný zájem, a tak se jej teprve dvacetiletý Philippe roku 1922 ujal.

Ukázalo se, že převzetí vinařství Philippem byl správný krok. Hned o dva roky později přichází s novinkou lahvování vín přímo ve vinařství. Oproti původnímu konceptu prodeje celých sudů a následného lahvování překupníky docílil lepší kontroly nad kvalitou vín Mouton Rothschild. Nutno dodat, že mnoho ostatních bordeauxských vinařství brzy následovala jeho příkladu. Ještě téhož roku přišel Baron Philippe s další novinkou, když požádal grafika Jeana Carlu o vytvoření malovaných etiket. Ty později měnil s každým novým ročníkem a vytvořil tak unikátní sbírku etiket Château Mouton Rothschild.

CHA

Dalším revolučním počinem bylo nalahvování ročníku 1930 pod značkou Mouton Cadet. Barone Philippe totiž usoudil že kvalita hroznů není dostatečná, aby byla nalahvována pod prestižním jménem Mouton Rothschild a místo svého rodinného jména použil přízvisko Cadet. To ve francoužštině znamené nejmladší syn a tím byl mezi staršími sourozenci i samotný Philippe. Víno Mouton Cadet se díky své dostupnosti a dobré kvalitě setkalo s velkým ohlasem a jeho produkce úspěšně pokračovala i v dalších ročnících.

Rychlost nejen na čtyř kolech

Kromě vinařství měl Baron Philippe de Rotshild vášeň pro rychlou jízdu. Se svým milovaným vozem Bugatti T35C dosahoval úspěchů v prestižních závodech Grand Prix. Tři roky po ukončení své závodnické kariéry pokračoval v rychlém rozvoji svého vinařského impéria, když roku 1933 koupil vinařství Domaine de Mouton Armailhacq v Pauillacu, které později přejmenoval na dnes známé Château d’Armailhac (na obrázku výše).

Jeho spanilou jízdu zpomalil až nástup nacistického Německa, jehož režim způsobil židovské rodině Rothschildů velkou újmu. Po obsazení Francie byl Baron Philippe uvězněn kolaborantskou vichistickou vládou, připraven o veškerý majetek a zbaven francouzského občanství. Po osmi měsících vězení byl propuštěn. Následně utekl do Anglie, narukoval do armády Sil Svobodné Francie generála Charlese de Gaula, kde si během bojů dokonce vysloužil Válečný kříž.

CHCM

Po návratu do osvobozené Francie Barone Philippe zjišťuje, že jeho dcera Philippine je v bezpečí. Jeho manželka Élisabeth naopak padla do rukou Němců a zemřela v koncentračním táboře Ravensbrück. Jedinou náplastí na žal pro citově zdrceného Philippa tak zůstala práce na renovaci vinic zničených nacistickou okupací. Pomáhaly mu také jeho občasné exkurze do světa umění. Talentovaný Philippe spolupracoval s Gastonem Bonheurem při psaní divadelních her, filmových scénářů a sám se pustil i do psaní poezie.

Druhý dech osmdesátých let

Rok 1970 přinesl další rozšíření rodinného vinařského impéria v podobě Château Clerc Milon (na obrázku výše). Jeho vinice se rozkládají v Pauillacu mezi prestižními pozemky Château Mouton Rothschild a Château Lafite Rothschild. Další husarský kousek na sebe nenechal dlouho čekat. Jako jedinému člověku v historii se mu totiž podařilo změnit bordeauxskou klasifikaci vín z roku 1855. Roku 1973 tak Château Mouton Rothschild povýšilo do nejvyšší apelace Premier Cru Classé a zařadilo se po bok velké čtyřky Château Lafite Rothschild, Château Margaux, Château Latour a Château Haut Brion.

Další kroky Barona Philippa již vedly za oceán, ve světle stále kvalitnějších kalifornských vín totiž vycítil příležitost. Ve spolupráci s americkým legendárním vinařem Robertem Mondavim roku 1978 založil v kalifornském Napa Valley vinařství s názvem Opus One. Výsledkem bylo první prémiové víno na světě vyrobené ve francouzsko-kalifornské spolupráci, pěstované a školené podle francouzských zásad. I tento vizionářský počin si v budoucnu najde mnoho následovníků.

DDB

O tři roky později vstoupila do rodinného podniku Philippova dcera Baroness Philippine de Rothschild, která po jeho smrti roku 1988 kompletně přebrala vedení. Na počest svého otce sloučila roku 1990 rodinné vinařské impérium pod značkou Baron Philippe de Rothschild SA a o tři léta později pak dokončila stavbu Mouton Cadet Winery. Zde soustředila výrobu značkových vín Baron Philippe de Rothschild s výjimkou châteaux, která samozřejmě zůstávají nadále samostatá.

Za oceán a zase zpátky

Philippine s elánem vlastním svému otci pokračovala i v zaoceánských aktivitách společnosti. Ve spolupráci s chilským vinařstvím Concha Y Toro vytvořila roku 1997 prémiové vinařství Viña Almavia. Stejného léta pak na vlastní pěst založila chilské vinařství Escudo Rojo a její aktivita v této zemi pokračovala ještě o šestnáct let později, kdy založila další vinařství s názvem Anderra. Ale vratmě se zpět do Francie. Konkrétně do Languedocu, kde Philippine koupila roku 1998 zatím poslední nové vinařství rodinného impéria Domaine de Baronarques (na obrázku výše).

Dnes se o rodinnou firmu Baron Philippe de Rothschild SA starají její tři děti Camille, Julien a Philippe. Společně se snaží pokračovat v šlépějích svých předků Philippa a Philippine. Ti se zapálením řídili rodinný vinařský podnik po dlouhých 92 let a během té úctihodné doby udělali neuvěřitelný kus práce.

Text: František Coufal, foto: archiv Baron Philippe de Rothschild SA

Vína z celého světa můžete poznávat nejen v našich článcích, ale i s předplatným SvětemVína.cz. Každý měsíc s námi ochutnáte dvě nová kvalitní vína vybraná nejlepším sommelierem ČR, Jakubem Přibylem. Díky jeho videodegustacím a informačním kartám o víně se o každém z nich něco dozvíte. Součástí balení Světem Vína jsou i recepty od předních českých šéfkuchařů. Každé víno si tak můžete vychutnat v dokonalých kombinacích s jídlem. To vše v pohodlí vašich domovů.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.