Degustace s Jakubem: La Braccesca, Sabazio Rosso di Montepulciano

Montepulciano City_Fotor

V dnešní degustaci se s Jakubem vydáte do slunné Itálie, konkrétně do malebného Toskánska. A protože nechceme troškařit, navštívíte rovnou jednu z tamních nejprestižnějších a zároveň i nejkrásnějších oblastí, tedy Montepulciano. Oblast nese své jméno po historickém malebném městečku, které je proslavené ikonickým renesančním kostelem Tempo di San Biagio (na obrázku níže).

V oblasti přilehlé městu se pěstují hrozny Sangiovese, konkrétně Prugnolo Gentile, jak se zdejšímu klonu této odrůdy přezdívá. Je specifické pro svou jedinečnou jemnost a dává vzniknout velkému vínu Vino Nobile di Montepulciano a jejímu mladšímu sourozenci Rosso di Montepulciano. A právě Rosso di Montepulciano s přízviskem Sabazio ochutnáte v dnešní videodegustaci. Navštívíte při tom vinařství La Braccesca, které patří jedné z nejslavnějších vinařských rodin světa Antinori.

Vinařskou tradici této toskánské šlechtické rodiny započal Giovanni di Pietro Antinori v roce 1385. Za dlouhých 600 let se v čele rodinného podniku vystřídalo již 26 generací, jejichž počínání se nese v duchu spojení tradice a neustálého inovátorství. Jméno Antinori je díky tomu podepsáno pod legendárními víny Tignanello, Solaia nebo Guado al Tasso.

V současné době je rodinný podnik veden Markýzem Pierrem Antinori. Pod značkou Marchesi Antinori řídí několik vinařství v rodném Toskánsku a jedno v sousední Umbrii. Konkrétně Tignanello, Pèpolli a Badia a Passignano v Chianti Classico, Guado al Taso v Bogheri, Pian delle Vigne v Montalcinu a Castello della Sala v Umbrii.

Montepulciano_-_San_Biagio_Fotor

Vyjma vín nesoucích značku Marchesi Antinori vlastní rodina šest dalších italských vinařství. Za všechny budeme jmenovat La Braccesca v Montepulcianu, Prunotto v Piemonte či Tormaresca v Puglii. V dalších evropských zemích najdeme jejich vinařství Vitis Metamorfosis v Rumunsku, Tuzko v Maďarsku a Meridiana na Maltě.

Výraznou stopu rodiny Antinori najdeme i na americkém kontinentu. Vlastní vinařství Antica v kalifornském regionu Napa Vallley, kde rovněž spravuje legendární vinařství Stag’s Leap Wine Cellars. Úzce spolupracuje se slavným vinařstvím z Washingtonu, Chateau Ste. Michelle, s nímž stvořili slavné víno Col Solare. V jihoamerickém Chile pak rodina spoluvlastní vinařství Viña Haras de Pirque.

Ale zpět do Itálie. Jak již bylo řečeno, naše víno pochází z vinařství La Braccesca, které hospodaří na 340 hektarech vinic. Daří se zde odrůdě Syrah, z níž vznikají vína s označením Cortona DOC Syrah. Hlavní roli zde však hraje již zmíněná odrůda Prunolo Gentile a slavná vína Vino Nobile di Montepulciano DOCG a Rosso di Montepulciano DOC.

Podívejte se s Jakubem Přibylem na víno La Braccesca, Sabazio Rosso di Montepulciano blíže. V prostředí vinného baru Vinograf vám prozradí více o jeho vůni a chuti. Dozvíte se, s jakými delikatesami si jej nejlépe vychutnáte a co si k němu uvařit.

Vína šlechtické rodiny Antinori najdete v baleních SvětemVína.cz, která si můžete objenat až k vám domů. Součástí balení jsou recepty od skvělých šéfkuchařů Miroslava Kaliny (Kalina Cuisine & Vins), Jana Punčocháře (Grand Cru Restaurant & Bar), Jaroslava Zahálky (Mánes restaurant) a dalších. Díky nim si vychutnáte harmonické kombinace jídla a vína, které vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl. Ve stylových baleních Světem Vína dále najdete informační karty o víně a videodegustace. Aktuální informace získáte na našem Facebooku.

Text: František Coufal, Foto: Eva Strnadová, archiv Wikipedia

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.