Degustace s Jakubem: Vinařství Volařík, Ryzlink vlašský Železná

_MG_7447_Fotor

Vinařská tradice rodiny Volaříků, od kterých dnes ochutnáme asi jejich nejslavnější víno Ryzlink vlašský Železná, sahá až do dob druhé světové války, kdy se Leopold Volařík zasvětil do vinařského a vinohradnického umění. Násilná kolektivizace však následný rozvoj vinařství přerušila a rodina se k němu mohla pozvolna navracet až po roce 1989, kdy byly v restitucích vinice navraceny původním majitelům. Současné Vinařství Volařík, jak jej známe, bylo založeno Ing. Miroslavem Volaříkem roku 2007.

V současné době hospodaří na 90 hektarech vlasních vinic a zaměřuje se převážně na produkci bílých vín, která doplňuje víny růžovými a od roku 2011 i sekty. Díky zapálení pro věc a skvělé práci výborného enologa Filipa Mlýnka se vinařství během krátké doby dostalo mezi naprostou tuzemskou špičku. Mezi jeho nejprestižnější ocenění patří Champion Valtických vinných trhů z let 2011, 2013 a 2014, Vinař roku 2011 a 2014 a pravidelné umísťování v Salonu vín České republiky, který sdružuje 100 nejlepších vín pro danný rok.

Vinařství klade velký důraz na projev jednotlivých terroir. Vrcholným ztělesněním tohoto trendu je prémiová řada Terroir, jejíž vína nesou názvy jednotlivých prestižních vinic, jako jsou například Kotelná, Ořechová hora či Železná, všechny s vysokým podílem vápencového podloží. Právě z poslední z nich pochází i náš zástupce této řady z odrůdy Ryzlink vlašský, která se v tomto výjimečném terroir projevuje v tom nejlepším možném obraze.

Podívejte se s Jakubem Přibylem na moravské bílé víno Vinařství Volařík, Ryzlink vlašský Železná blíže. V prostředí vinného baru Vinograf vám prozradí více o jeho vůni a chuti. Dozvíte se i s jakými delikatesami si jej nejlépe vychutnáte a co si k němu uvařit.

Vína Vinařství Volařík najdete v baleních SvětemVína.cz, která si můžete objenat až k vám domů. Součástí balení jsou recepty od skvělých šéfkuchařů Miroslava Kaliny (Kalina Cuisine & Vins), Jana Punčocháře (Grand Cru Restaurant & Bar), Jaroslava Zahálky (Mánes restaurant) a dalších. Díky nim si vychutnáte harmonické kombinace jídla a vína, které vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl. Ve stylových baleních Světem Vína dále najdete informační karty o víně a videodegustace. Aktuální informace získáte na našem Facebooku.

Text: František Coufal, Foto: Eva Strnadová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.