Jan Horký: Uzený úhoř v hráškové polévce s šunkou Jamón, kaviárem a toastem

_MG_1447_Fotor_Fotor

Jak se vám líbí? My jsme se do uzeného úhoře v hráškové polévce se šunkou Jamón, lososovým kaviárem, křepelčím vajíčkem, créme fraiche a toastem zamilovali na první pohled. Vypadá velmi složitě na přípravu, ale šéfkuchař Jan Horký ze Sabores Tapas & Bar nás vyvedl z omylu. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek je ohromující nejen na pohled.

Suroviny pro 4 osoby vývar: Kosti a kůže z jednoho uzeného úhoře

Postup: Kosti a kůže z úhoře vložíme do dvou litrů studené vody a přivedeme k varu. Na mírném plameni táhneme 30 minut. Vycedíme kosti a kůže a vývar zredukujeme na polovinu.

Suroviny hrášková polévka: 1 l vývaru z úhoře, 70 g šunky Jamón, ¼ malé mrkve, ¼ kořenové petržele, 2 malé šalotky, ½ kg hrášku, stroužek česneku, sůl, pepř

Postup: Pomalu restujeme šunku Jamón přibližně 3 minuty. Přidáme kořeninovou zeleninu, šalotku, česnek a 5 minut znovu restujeme. Zalijeme vývarem a 10 minut provaříme. Dáme do mixéru, přidáme spařený hrášek a mixujeme dohladka. Propasírujeme a dochutíme.

_MG_1464_Fotor

Suroviny toast etc.: krajíc italského světlého chleba, 50 g créme fraiche, 30 g lososový kaviár, 4 křepelčí vajíčka, vykoštěný uzený úhoř zbavený kůže

Postup: Ve vroucí vodě 2 minuty vaříme křepelčí vajíčka, poté je zchladíme v ledové lázni a oloupeme. Krajíc chleba podélně rozkrojíme a vykrájíme si požadovaný tvar na toast. Ten na sucho opečeme, necháme zchladit.

Postup závěr: Vykrájíme si úhoře, vložíme na talíř, přidáme rozpůlená křepelčí vajíčka a dozdobíme créme fraiche, kaviárem. Na toast namažeme créme fraiche a přidáme uzeného úhoře a lososový kaviár. Na závěr přilijeme polévku.

_MG_1478_Fotor

Recepty šéfkuchaře Jana Horkého jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.

Text: Jan Horký a František Coufal, Foto: Eva Strnadová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.