Jan Macháček: Bistecca alla fiorentina

_MG_8746_Fotor-2

Bistecca alla fiorentina je neodmyslitelnou součástí toskánské gastronomie. Hovězí steak s kostí ve tvaru písmene T pochází výhradně z místního plemene Chianina. Jak jej správně připravit vám poradí šéfkuchař skvělé italské restaurace Pastař, Jan Macháček. Ten sedm let působil ve vyhlášených restauracích La Finestra a Aromi, kde se jej do tajů italské gastronomie zasvětil známý kuchař z Marche a majitel v jedné osobě, Richardo Lucque.

Suroviny pro dvě osoby: 800-1000g Bistecca fiorentina včetně kosti, hrubozrnná sůl, čerstvý pepř, bylinky na ozdobení.

Postup: Maso si položíme na prkénko a z každé strany důkladně osolíme a opepříme. Maso je ideální péct na grilu na roštu, pokud jej nemáme k dispozici, můžeme jej připravit i na pánvi. Maso prudce pečeme 3 minuty z každé strany a vložíme do rozehřáté trouby na 200°C přibližně na 3-4 minuty. Následně vyjmeme z trouby a necháme odpočinout. Po 10-15 minutách jej vložíme zpět do trouby a lehce dopečeme maximálně 3 minuty, aby se nám zatáhlo. Maso propečené na medium-rare následně skrojíme od kosti a krájíme přes vlákna. Vhodné je podávat s grilovanou zeleninou nebo listovým salátem dochuceným kvalitním balzamikem.

Recepty šéfkuchaře Jana Macháčka jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou dále videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.

Text: Jan Macháček a František Coufal, Foto: František Coufal

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.