Jaroslav Zahálka: Biftek s pepřovou omáčkou

_MG_7899_Fotor_Fotor

Recept na šťavnatý biftek od výborného šéfkuchaře Jaroslava Zahálky. Ten na pozici Executive Chef de Cuisine řídil prestižní restaurace jako La Bodeguita del Medio, La Casa Argentina či El Torro Negro. V současné době působí jako lektor Pražského kulinářského institutu a je spolumajitelem a šéfkuchařem skupiny restaurací Mánes, kde si můžete jeho vybranou gastronomii vychutnat.

Suroviny biftek pro 4 osoby: 4x 200g biftek z hovězí svíčkové Angus, 200g másla, 4 snítka tymiánu, sůl a čerstvě namletý zelený pepř

Postup: Rozehřejeme pánev a maso osolíme a opepříme. Na rozpálené pánvi jej ze všech stran opečeme bez tuku. Následně jej vložíme do trouby rozehřáté na 220 °C přibližně na 5 minut. Maso vyndáme z trouby, opět vložíme do pánve a přidáme studené máslo a tymián. Rozehřátým máslem ještě maso poléváme zhruba 3 minuty, dokud máslo nezhnědne. Před podáváním maso uložíme na talíř a necháme na teplém místě odpočinout přibližně 4 minuty.

Suroviny pepřová omáčka: 20 ml koňaku, 50 ml bílého vína, 50 ml telecí šťávy, 100 ml hovězího vývaru, 20 g pepře v nálevu, 50 ml smetany 30%, sůl a čerstvě namletý zelený pepř

Postup: Na rozehřátou pánev přidáme čerstvě nahrubo pomletý zelený pepř. Krátce opražíme. Poté přidáme sterilovaný zelený pepř a zalijeme vínem. Povaříme přibližně 5 minut. Zastříkneme koňakem. Oflambujeme a přidáme hovězí vývar, necháme zredukovat, přidáme telecí šťávu a zavaříme. Na závěr zjemníme smetanou a krátce provaříme. Dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s bramborovou kaší a dozdobíme kuličkami pepře a petrželkou.

Recepty šéfkuchaře Jaroslava Zahálky jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami.Aktuální informace najdete na našem Facebooku.

Text: Jaroslav Zahálka a František Coufal, Foto: František Coufal

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.