Jiří Nosek: Pečená pražma s mušlemi, šalotkami a lusky

_MG_0043 2_Fotor

Další recept od Jiřího Noska, šéfkuchaře Zdenek’s Oyster Bar. V hlavní roli je tentokrát vynikající pečená pražma na bylinkách doplněná mušlemi, konfitovanými šalotkami, lusky a baby špenátem. Tímto pestrým pokrmem oslníte nejednoho labužníka a pokud seženete pražmu o váze 800 g, můžete pohostit klidně i šest strávníků.

Suroviny pro 4 osoby: pražma 600 – 800 g, šalotka banánová 50 g, česnek 10 g, císařské lusky 50 g, baby špenát, mušle slávky 150 g, mušle srdcovky 100 g, sambal oelek 5 g, listová petržel 30 g, kuřecí vývar 200 ml, máslo 150 g, vinný ocet 50 ml, cukr 50 g, tymián 10 g, bílé víno 100 ml, 3 snítky tymiánu, kůra z jednoho citronu

Postup pražma a šalotky: Smícháme cukr, vinný ocet a tymián a 5 minut povaříme. Ve vzniklém rozvaru pomalu táhneme oloupané rozpůlené šalotky do měkka cca hodinu při 90 °C. Očištěnou pražmu osolíme, opepříme, do břicha vložíme snítky tymiánu, kůru z citronu a pečeme v troubě rozpálené na 200 °C přibližně 12 minut.

Postup omáčka: Mezitím orestujeme česnek a sambal na pánvi. Přidáme očištěné a proprané mušle, konfitované šalotky a císařské lusky, krátce orestujeme a zalijeme vínem. Odpaříme alkohol a když se nám mušle otevřou, tak vše zalijeme kuřecím vývarem. Necháme krátce probublat a zašleháme vychlazené máslo a na jemno nasekanou listovou petržel. Baby špenát prohodíme na olivovém oleji s citronovou šťávou. Následně vše klademe do pečící nádoby kolem pražmy a podáváme.

Recepty šéfkuchaře Jiřího Noska jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.

Text: Jiří Nosek a František Coufal, Foto: Eva Strnadová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.