Milan Hořejš: Hovězí na červeném víně

_MG_0939_Fotor

Hovězí na červeném víně, hověží po burgundsku nebo boeuf bourguignon, to jsou u nás běžné názvy pro tradiční specialitu z francouzského Burgundska. My vám jej přinášíme v podání šéfkuchaře Milana Hořejše z Vinografu. Pokud chcete, aby vaše boeuf bourguignon chutnalo jako od šéfkuchaře, zastavte se pro inspiraci do Vinografu na Senovážném náměstí, kde jej můžete ochutnat z nabídky stálého jídelního listu.

Ingredience pro 4 osoby: maso z hovězího krku 1 kg, 60 g špeku, olej, 3 mrkve, 1 celer, 2 kořenové petržele, 2 velké cibule, 1 plechovka rajčatového protlaku, 2 litry červeného vína, 4 větvičky tymiánu, 4 bobkové listy, 2 větvičky listové petržele, celý pepř, 8 kuliček nového koření, sůl, 1,5 l hovězího vývaru, 60 g slaniny, žampiony, čerstvá petržel

Postup: Hovězí maso a zeleninu nakrájíme na větší kostky, osolíme a promícháme s kořením. Zalijeme dobrým červeným vínem a necháme jeden den ležet. Další den základ rozdělíme na maso, víno a zeleninu. Ve velkém kastrolu zprudka opečeme maso na oleji, vyjmeme a ve výpeku rozpustíme špek, na kterém pak opečeme zeleninu. Když je zelenina opečená, zarestujeme do ní protlak. Přilijeme víno, ve kterém leželo maso a ještě trochu vína navíc. Zavaříme a opečené hovězí vrátíme zpět do kastrolu. Přidáme silný vývar a dusíme na mírném plameni, dokud maso nezměkne. Když je maso měkké, znovu ho vyndáme, omáčku svaříme asi na polovinu a ochutíme solí. Pokud je kyselinka z vína cítit víc, použijeme trochu cukru. Omáčku přecedíme na maso, ozdobíme plátkem slaniny, restovaným žampionem a petrželkou. Ideální příloha je bramborová kaše nebo francouzská bageta.

_MG_0904

Recepty šéfkuchaře Milana Hořejše jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.

Text: Milan Hořejš a František Coufal, Foto: Eva Strnadová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.