Třetina kontrolovaných vín inspekci nevyhověla. Existuje řešení?

wine-bottles-1551192
Kontrolám Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v minulém roce nevyhověla zhruba třetina hodnocených vzorků vín. Inspektoři zkontrolovali 1557 vzorků a uložili pokuty za více než 19 milionů korun, což je o 2,5 milionu více než v roce 2014. My se na následujících řádcích podíváme na tento problém blíže. Zajímat nás bude, jaká vína komisi nevyhovují a jak se dá nákupu nekvalitních vín předejít.

Jak postupuje SZPI

Inspekce se na vinaře v posledních letech stále více zaměřuje a roste i počet vedených správních řízení s firmami. Zatímco v roce 2012 jich sankcí skončilo 124, v loňském roce jich bylo již 352. S vzrůstajícím úsilím inspektorů přibývá samozřejmě i kontrolovaných vzorků vín. Počet 888 z roku 2012 se loni téměř zdvojnásobil. Z kontrolovaného množství 1557 vín jich neobstálo neuvěřitelných 505, tedy necelá třetina.

„Budeme chodit častěji do podniků, které prodávají výrobky po celé republice, než k malému zemědělci,“ řekl vedoucí oddělení kontroly vína SZPI Bronislav Pavelka k této alarmující zprávě. Kontroloři podle něj budou více navštěvovat také firmy, u kterých byly dříve zjištěny nedostatky.

Víno patří z pohledu Státní zemědělské a potravinářské inspekce k nejproblematičtějším kontrolovaným komoditám. „Obecně situace není dobrá. Renomovaní tuzemští výrobci nejsou problém. Riziko roste tam, kde je možno zaměnit obal, tedy ve vinotékách,“ shrnul mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Závadným vínům se nevyvarujete ani nákupem vína v lahvi. Na všechny postihované vady a podvody narazíte bohužel i v těchto vínech, a to včetně jejich ředění vodou.

Která vína nevyhovují a naopak

SZPI při svých kontrolách rozdává pokuty za vzorky postižené vadami a nemocemi vína, jako je například chuť vína po myšině, napadení plísní nebo oxidace. Dále pak postihuje za podvody, jako je ředění vína vodou, doslazování nebo špatně uvedený původ hroznů.

Myšina je nemoc vína způsobená mléčnými barkteriemi, které způsobují jeho nepříjemnou vůni a nahořklou pachuť. Plíseň pak zpravidla značí použití plesnivých hroznů či kontaminaci plesnivým nářadím a nádobami při výrobě. Nežádoucí plísňová chuť a aroma se pak projeví i ve výsledném nápoji. Oxidace je zas způsobena přílišným přístupem vzduchu během zrání nebo volbou nekvalitních uzávěrů. Chuť i vůně vína pak připomíná zkvašená jablka.

A podvody? Ty není není třeba příliš rozvádět. V roce 2014 nalezla inspekce víno naředěné neskutečnými 76 procenty vody! Pokud jde o špatně uvedený původ hroznů, zde se nelegálně dovezená vína podprůměrné kvality vydávají za vína moravského původu.

wine-bottle-abstract-1493064

Co SZPI naopak zcela logicky nepostihuje, jsou vína disharmonická, s fádní chutí, krátkou dochutí a podobně. Nejedná se totiž o vady ani nemoci vína, ale o jejich kvalitativní nedostatky. Pokud bychom se zaměřili i na tato průměrná a podprůměrná vína, procento nevyhovujících vzorků na trhu by ještě významně vzrostlo.

V tomto případě je již na spotřebiteli, jestli umí rozlišit kvalitní vína od těch nekvalitních. K tomu je již nutná jistá orientace na trhu vín, je třeba znát konkrétní vinařství, ročníky, oblasti a mít mnoho napito. Vždyť jak se říká, cesta k poznání vína vede lesem vypitých láhví.

Jak se vyhnout podvodům

Pokud nechcete trávit hodiny a hodiny času chozením po degustacích a neustálým ochutnávání špatných i dobrých vín, a že těch špatných je zpravidla více, je dobré svěřit se do rukou profesionálů. Ti to udělají za vás a o své zkušenosti se rádi podělí. V České republice jejich množství vzrůstá a stále častěji je najdete v předních restauracích a vinných barech. Tipy na ty nejzajímavější vám budeme pravidelně přinášet v chystaném seriálu “Kam za vínem a jídlem“.

Dobrý sommelier je zodpovědný za nabídku vín a díky jeho zkušenostem by měla být špatná vína v jeho vinném listu eliminována. Navíc by měl umět poradit s jakým jídlem si víno nejlépe vychutnáte a samozřejmostí je jeho dovednost profesionálního servisu vína.

Pokud si chcete kvalitní víno užít i v domácích podmínkách, pak zbývá metoda pokus omyl, která jde zajisté výrazně eliminovat nákupem vín v prověřených vinotékách. I zde je však nutná jistá orientace na trhu a především správný výběr vinotéky. Zkrátka “není vždy zlato, co se třpytívá“. Zaručenou cestou je nakupování vyzkoušených vín z restaurací a wine barů. To s sebou však často přináší jistý stereotyp, což je vzhledem k pestré chuťové škále dostupných vín určitě škoda.

Řešením tohoto problému mohou být v zahraničí velmi oblíbené služby předplatného vína. Ty s sebou zpravidla přináší zázemí profesionálního výběru vín skutečnými profesionály a díky videodegustacím se o vínech i lecos zajímavého dozvíte. Česká služba SvětemVína.cz se opírá o znalosti čtyřnásobného nejlepšího sommeliera ČR Jakuba Přibyla, který se svým výběrem vín snaží o jejich chuťovou pestrost a tedy i možnost poznání nových zajímavých stylů.

packshot

Nemusíte se tedy obávat stereotypu, poznávat budete stále nová vína z Čech, Moravy i celého vinařského světa. Kromě toho SvětemVína.cz přináší do vašich domovů i nejsložitější sommelierskou disciplínu snoubení vín s gastronomií. Vybraná vína tedy můžete ochutnat spolu s vhodně zvolenými delikatesami nebo si uvařit doporučené jídlo podle receptů od špičkových šéfkuchařů. Ceny vín se přitom nijak neliší od těch, na které jsme zvyklí z regálů obchodů a vinoték.

Předplatné je vhodné i pro milovníky výhradně bílých, červených či sladkých vín. Díky jednoduchému dotazníku lze ovlivnit, na jakých vínech si budete doma pochutnávat. Ochuzeni samozřejmě nebudete ani o videodegustace. Díky těm můžete spolu s Jakubem Přibylem poznávat vůně a chutě vína a obohatíte se o další zajímavé informace.

Přejete si objednat předplatné SvětemVína.cz? Aktuální informace najdete na našem Facebooku.

Text: František Coufal, Foto: Eva Strnadová a databáze Freeimages.com

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.