Na jedné ze svých prvních kuchařských soutěží v Českých Budějovicích spustil požární hlásiče a zapálení pro kuchařské řemeslo mu vydrželo až dodnes. Martin Svatek strávil svou profesní kariéru v Táboře, jihočeském městě vína, kde vinotéku najdete doslova na každém rohu. Dotáhl to na šéfkuchaře restaurace Goldie hotelu Nautilus, která je díky jeho umění tou nejlepší restaurací v jižních Čechách a určitě stojí za návštěvu.
Martin se vyučil v Pelhřimově. Po prvních zkušenostech v kempu Knížecí rybník a absolvování vojenské služby nastoupil v táborském hotelu Mašát, kde rostl pod skvělým šéfkuchařem Pavlem Dautem. Následovala restaurace Atrium a první zkušenosti na kuchařských soutěžích. Se svým kuchařským parťákem Pavlem Novákem se pak pustil do vlastní restaurace U Kalicha a po pětileté zkušenosti nastoupil jako šéfkuchař do hotelu Dvořák. No a pak následoval již zmíněný Nautilus.
Čechy mu však byly v jistém smyslu malé. Díky úspěchům na poli kuchařských soutěží se stal členem Národního týmu Asociace kuchařů a cukrářů České republiky a je držitelem mnoha zlatých, stříbrných i bronzových medailí z celého světa. Vydal vlastní kuchařku s názvem “Česká kuchyně, lehká a elegantní“ a pravidelně přispívá do Lidových novin.
Recepty šéfkuchaře Martina Svatka jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.
Text: František Coufal, foto: Eva Strnadová