Barone Ricasoli, svořitel slavného Chianti

DSC_4559_Fotor
Vinařství Barone Ricasoli je nejstarším vinařstvím v Itálii. Podle amerického časopisu Family Business je dokonce pátou nejstarší fungující rodinnou firmou na světě a druhou nejstarší, pokud tento výběr zúžíme pouze na sektor vína*. A to není zdaleka jediná přední příčka, kterou si toto vinařství nárokuje.

Zrození Chianti
Vinařská historie šlechtické rodiny Ricasoli se začíná psát roku 1141, kdy se rodina usídlila v hradu Castello di Brolio, kde bydlí do dnešních dnů. Mohutně opevněný hrad leží v toskánské oblasti Chianti Classico, tedy v centrální části Chianti, odkud historicky pochází stejnojmenné víno založené převážně na odrůdě Sangiovese.

Klíčovou osobností pro vývoj vinařství v Broliu byl bezesporu Baron Bettino Ricasoli. Ten působil jako italský předseda vlády a stihl i významně ovlivnit dnešní podobu jednoho z nejslavnějších italských vín. Po více než třiceti letech výzkumu a pokusů, napsal roku 1872 dopis do Univerzity v Pise, který obsahoval formuli na výrobu vína s názvem Chianti. V něm mimo jiné zmiňuje jeho doporučené složení založené na odrůdě Sangiovese s přidáním malého množství odrůd Canaiolo a Malvasia. Toto složení (s vyjímkou Malvasie) přetrvává u tradičních vinařů až dodnes a Bettino Ricasoli je považován za zakladatele tohoto světoznámého vína.

DSC_4558_Fotor

Výzkum především
Se současnou rozlohou vinic 235 hektarů je Barone Ricasoli největším vinařstvím v oblasti Chianti Classico. Řídí jej již 32. baron z Brolia, Francesco Ricasoli, který ještě pozvedl kvalitu místních vín. Dosáhl toho především větším důrazem na terroir, rozsáhlým výzkumem půdy, klonů odrůdy Sangiovese, mezinárodních odrůd a jejich následnou vhodnou výsadbou.

Důležitou roli přitom sehrála větší hustota vysázení řádků, čímž je docíleno vyšší kvality hroznů. Ty jsou zpracovávány v moderních sklepích v úpatí hradu Brolio. Řízená fermentace probíhá v nerezových tancích. Hrozny zde kvasí odděleně podle vinic, z kterých pochází, aby byl zachován jejich jedinečný charakter. Následně zrají dle potřeby v nerezových barelech, velkých dubových sudech či sudech typu barrique. Produkce vín Barone Ricasoli je díky kvalitní selekci hroznů a šetrné vinifikaci na velmi vysoké úrovni napříč celým portfoliem. Jejich vrcholné Chianti Classico Gran Selezione, Castello di Brolio, je pak považováno za jedno z největších vín oblasti Chianti.

Vína Barone Ricasoli najdete v baleních SvětemVína.cz, která si můžete objenat až k vám domů. Součástí balení jsou recepty od skvělých šéfkuchařů Miroslava Kaliny (Kalina Cuisine & Vins), Jana Punčocháře (Grand Cru Restaurant & Bar), Jaroslava Zahálky (Mánes restaurant) a dalších. Díky nim si vychutnáte harmonické kombinace jídla a vína, které vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl. Ve stylových baleních Světem Vína dále najdete informační karty o víně a videodegustace. Aktuální informace získáte na našem Facebooku.

* Nejstarším stále existujícím rodinným vinařstvím je Château de Goulaine z francouszké Loiry založené roku 1000.

Text a foto: František Coufal

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.