Domaine Faiveley, tvář dnešního Burgundska

Vineyards in autumn colours

Domaine Faiveley se nachází v samém srdci francouzského Burgundska v oblasti Nuits-Saint-Georges mezi městy Dijon a Beaune. Vinařství bylo založeno roku 1825 za vlády Ludvíka XIV. a tradičně se zaměřuje na produkci vín z odrůd Pinot Noir a Chardonnay, jak je to pro oblast Burgundska typické. Dnes je s rozlohou přibližně 120 hektarů vlastních vinic největším tamním vlastníkem půdy. Díky výhradně ruční práci na vinicích a nízkému zatěžování keřů tradičně produkuje vína té nejvyšší kvality.

Slavná historie

V dobách před francouzskou revolucí byl obchod s burgundským vínem ovládán družstvy sídlícími v městech Beaune a Dijon. Vína byla přepravována v sudech a nutno dodat, že často ve velmi nepříznivých podmínkách. Na slávě začala získávat až za dob vlády Ludvíka XIV. díky jejich vzrůstající oblibě na francouzském královském dvoře. Spolu se zdokonalujícím se systémem říční přepravy pozvolna vzrůstal i obchod s dalšími evropskými zeměmi.

V této době na scénu vstoupil zakladatel vinařství Joseph Faiveley a díky jeho zapálení pro věc si Domaine Faiveley postupem času získávala své místo na trhu. Jeho pokračovatelé se však museli potýkat s mnoha nepřízněmi osudu. François Faiveley bojoval s epidemií Phylloxery, která zničila téměř všechny burgundské vinice. Válečný hrdina z první světové války Georges Faiveley pak čelil především dopadům velké hospodářské krize, kdy obchod s vínem klesl prakticky na nulu.

Tato situace se vcelku nečekaně vyřešila, když spolu s Camille Rodlerem založil bratrstvo Confrérie des Chevaliers du Tastevin. To bylo postaveno na velmi lidském a jednoduchém principu: Pokud se naše vína neprodávají, pozvěme své přátele, abychom je společně pili. Právě tento krok se postaral o znovuzrození úspěšného obchodu a v následných letech se Domaine Faiveley úspěšně rozrůstala a posilovala své pozice.

Faiveley cuverie bois 19R

Současné trendy slavného vinařství

V dnešní době toto slavné vinařství vede představitel sedmé generace rodiny, François Faiveley. S jeho příchodem přišla mohutná vlna investic do vinařství i samotných vinic za účelem dosažení ještě vyšší kvality vín. Nedosáhl toho však jen inovacemi, ale i důsledným dodržováním rodinných tradic. S přesvědčením, že velká vína se rodí pouze z těch nejkvalitnějších hroznů, se rodina soustředí na nákup vinic v nejlepších polohách po celém Burgundsku.

Z celkového množství 120 hektarů vlastních vinic, spadá více než 10 hektarů do nejvyšší kategorie Grand Cru a 25 hektarů pak do kategorie Premier Cru, která jí kvalitou svých hroznů následuje. Právě rozmanitost burgundských terroir, výběr těch nejzajímavějších půdních podloží a pečlivá péče o vinice, dává vzniknout pozoruhodným vínům vystihujícím rodinnou značku Faiveley. Svou roli samozřejmě hraje i práce ve sklepě. Po ruční sklizni, která obvykle probíhá v září, jsou hrozny rychle přepravovány do vinařství, kde jsou podrobeny přísné selekci. Následuje dlouhé kvašení na slupkách, aby bylo dosaženo výrazně ovocné, odrůdově typické chuti, dostatečné extrakce barvy, aromat a také taninů. Poté vína putují do kvalitních dubových sudů uložených v klenutých sklepech z 19. století. Ty poskytují ideální podmínky k dlouhému zrání. Ostatně i v Domaine Faiveley říkají: Kouzlo času dělá svojí práci…

Vína Domaine Faiveley najdete v baleních SvětemVína.cz, která si můžete objenat až k vám domů. Součástí balení jsou recepty od skvělých šéfkuchařů Miroslava Kaliny (Kalina Cuisine & Vins), Jana Punčocháře (Grand Cru Restaurant & Bar), Jaroslava Zahálky (Mánes restaurant) a dalších. Díky nim si vychutnáte harmonické kombinace jídla a vína, které vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl. Ve stylových baleních Světem Vína dále najdete informační karty o víně a videodegustace. Aktuální informace získáte na našem Facebooku.

Text: František Coufal, Foto: Archiv společnosti Global Wines

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.