Degustace s Jakubem: Penfolds, Rawson’s Retreat Shiraz-Cabernet

_MG_7413_Fotor

Shiraz a Cabernet to jsou ušlechtilé odrůdy révy vinné, jejichž původ najdeme v obou případech na jihu Francie. První z nich, v Evropě známá jako Syrah, pochází nejpravděpodobněji z reginu Sud Ouest. Druhá, v Evropě známá spíše pod názvem Cabernet Sauvignon, pochází z regionu Bordeaux a vznikla křížením odrůd Cabernet Franc a Sauvignon blanc.

Obě patří mezi nejrozšířenější odrůdy světa, proto není divu, že ačkoli se nyní nacházíme na jihu Francie, naše víno odtud nepochází. Naopak, jeho původ musíme hledat na druhé straně zeměkoule, konkrétně v Austrálii. Vinařství Penfolds, které toto víno vyrábí, patří k tamní absolutní špičce.

Bylo založeno roku 1844 a od svého založení hraje klíčovou roli ve vývoji australského vinařství. Roku 1951 byl nalahvován první ročník jejich slavného Grange, které se může pyšnit přízvisky nejslavnější víno a nejdražší víno Austrálie zárověň. Za jeho výrobu je zodpovědný slavný enolog Max Shubert a skládá se stejně jako naše víno Rawson’s Retreat z odrůd Cabernet Sauvignon a Shiraz.

Ochutnejte společně s Jakubem Přibylem červené víno Penfolds, Rawson’s Retreat Shiraz-Cabernet. Jakub vám přiblíží jak voní, chutná, s jakými delikatesami si jej nejlépe vychutnáte a co si k němu uvařit.

Vína Penfolds najdete v baleních SvětemVína.cz, která si můžete objenat až k vám domů. Součástí balení jsou recepty od skvělých šéfkuchařů Miroslava Kaliny (Kalina Cuisine & Vins), Jana Punčocháře (Grand Cru Restaurant & Bar), Jaroslava Zahálky (Mánes restaurant) a dalších. Díky nim si vychutnáte harmonické kombinace jídla a vína, které vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl. Ve stylových baleních Světem Vína dále najdete informační karty o víně a videodegustace. Aktuální informace získáte na našem Facebooku.

Text: František Coufal, Foto: Eva Strnadová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.