Degustace s Jakubem: Famille Perrin, La Vieille Ferme blanc

_MG_7447_Fotor

V další videodegustaci zavítáme do jihovýchodní části údolí jižní Rhony. Zde najdeme méně známou francouzskou apelaci Luberon AOC, která hraničí s Provence a v minulosti byla známá pod názvem Côtes du Luberon. Z celkové rozlohy přibližně 3300 hektarů vinohradů zde produkují červená cuvée převážně z odrůd Grenache noir, Syrah, Cinsault a Carignan a bílá cuvé z odrůd Ugni Blanc, Rousanne, Marsanne, Clairette blanche, Grenache blanc, Vermentino či Mourvédre.

My se podíváme na bílé víno La Vieille Ferme blanc od vinařské rodiny Perrin. Ta se věnuje vinařskému umění již po pět generací. Dnes patří bezesporu k předním vinařům oblasti jižní Rhony a na svých vinicích praktikuje organické postupy zemědělství. Za vysokou kvalitu svých vín vděčí také vlastnictví výjimečných terroir. Kromě vinic v sousedních apelacích Luberon AOC, Ventoux AOC či Côtes du Provence AOC, vlastní i vinice v prestižních polohách Gigondas AOC a Châteauneuf du Pape AOC. V poslední jmenované řídí světoznámé Château de Beaucastel, v té předchozí pak Domaine Clos des Tourelles.

jpg_12363_Fotor

Ale zpět k našemu vínu. La Vieille Ferme je vinařstvím dvou sousedních regionů. V severněji položeném Ventoux AOC pěstuje výhradně modré odrůdy, zde vyrábí elegantní červená a růžová vína z odrůd Carignan, Cinsault, Grenache noir a Syrah. V jižnější apelaci Luberon AOC se pak zaměřuje na kultivaci odrůd bílých.

Především díky vyšší nadmořské výšce vinic a přítomnosti naplavenin z alpských toků zde produkuje svěží, jemná a minerální vína z odrůd Bourboulenc, Grenache blanc, Rousanne, Ugni blanc a Vermentino. Přesně takové je i víno, které ochutnáte s Jakubem Přibylem v další videodegustaci. Pro zachování svěžesti z hroznů zraje 90 % blendu v nerezových tancích. Zbylých 10 % pak v dubových sudech na kvasničních kalech, což vínu dodá harmoničtější projev a strukturu.

Podívejte se s Jakubem Přibylem na víno La Vieille Ferme blanc 2014 od rodiny Famille Perrin blíže. V prostředí vinného baru Vinograf vám prozradí více o jeho vůni a chuti. Dozvíte se, s jakými delikatesami si jej nejlépe vychutnáte a co si k němu uvařit.

Vína Famille Perrin najdete v baleních SvětemVína.cz, která si můžete objenat až k vám domů. Součástí balení jsou recepty od skvělých šéfkuchařů Miroslava Kaliny (Kalina Cuisine & Vins), Jana Punčocháře (Grand Cru Restaurant & Bar), Jaroslava Zahálky (Mánes restaurant) a dalších. Díky nim si vychutnáte harmonické kombinace jídla a vína, které vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl. Ve stylových baleních Světem Vína dále najdete informační karty o víně a videodegustace. Aktuální informace získáte na našem Facebooku.

Text: František Coufal, Foto: archiv Famille Perrin a Eva Strnadová

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.