Perlička a duo lanýžové nádivky a omáčky, to je nový recept od Jana Macháčka, šéfkuchaře restaurace Pastař. Příprava není nijak náročná a výsledek potěší oko i chuťové buňky každého labužníka. Určitě stojí za to vyzkoušet.
Suroviny pro čtyři osoby: 1 vykuchaná očištěná perlička,1 velká ciabatta, 4 vejce, lanýžový olej, 100 ml plnotučného mléka,1 lžíce hladké mouky, 0,5 l vývaru, sůl, pepř, 50 g hladkolisté petržele
Postup: Perličku osolíme, opepříme a vložíme na plech. Mezitím si nakrájíme ciabattu na kostky, pokapeme lanýžovým olejem a upečeme je v troubě dokřupava. Následně vyndáme z trouby a necháme zchladit. Vyšleháme si bílky ze tří vajec, přidáme jedno vejce i se žloutkem a nasekanou hladkolistou petržel. Vše promícháme a naplníme do perličky a zašijeme nití. Perličku pečeme 2 hodiny v troubě na 140 °C. Následně ji vyjmeme z pekáče, výpek si zredukujeme téměř na minimum, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem, opět zredukujeme a na závěr přidáme lanýžový olej. Perličku rozdělíme na čtyři porce, vyjmeme nádivku a nakrájíme jí na plátky. Polijeme lanýžovou omáčkou a podáváme.
Recepty šéfkuchaře Jana Macháčka jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou dále videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.
Text: Jan Macháček a František Coufal, Foto: František Coufal