Lalou Bize-Leroy, první dáma burgundského vinařství

V prvním dílu seriálu “Osobnosti světa vína“, v němž budeme představovat významné vinařské osobnosti z domova i zahraničí, se budeme věnovat žijící legendě Marcelle Leroy, která je známá spíše pod její přezdívkou Lalou. Narodila se roku 1932 a do rodinného vinařského podniku Maison Leroy nastoupila již ve svých 23 letech. Vyjma svého zapálení pro vinařství je známá i pro svou vášeň pro horolezectví, kterému holdovala až do svých 65 let. Má o 3 roky starší sestru Pauline Roch a se svým manželem Marcelem Bize, který zemřel roku 2004, dceru Perrine Fenal. To však již předbíháme, abychom mohli správně vyložit život této bezesporu nejdůležitější ženy dnešního burgundského vinařství, musíme se totiž vrátit zpět do roku 1868.

Vše začalo Maison Leroy

Tehdy její pradědeček François Leroy založil v oblasti Auxey-Duresses malou vinařskou négociantskou* společnost Maison Leroy. Na velmi vysokou úroveň jí pozvedl již jeho syn Joseph, který navíc rozšířil aktivity společnosti na výrobu likérů a destilátů, s kterými sklízel značné úpěchy na mezinárodních soutěžích. Roku 1911 vstoupil do rodinné firmy jeho syn a otec Lalou, Henri. Ten ještě posunul vysokou laťku kvality vín Maison Leroy a dále pokračoval v rozšiřování jejího působení v oblasti výroby destilátů. Pro další osud rodiny Leroy bylo stěžejní i jeho přátelství s Edvinem Gaudinem de Villainem.

Klenot Burgundska

De Villain se spolu se svou maželkou, švagrem Jacquesem Chambonem a jeho ženou, stal roku 1912 dědicem vinařství Domaine de la Romanée-Conti (DRC) nesoucí jméno slavné Grand Cru Monopole** vinice Romanée-Conti. Jedinečnost DRC stvrzuje vlastnictví další Monopole vinice La Tâche a částí prestižních vinic Echézeaux, Grand Echézaux, Richebourg, Romanée-St-Vivant a Montrachet, vše v nejvyšší kategorii Grand Cru.

Prvotní záměr nových dědiců byl vinařství prodat, ale Henri Leroy svého přítele přesvědčil, aby si svůj podíl ponechal. Jacques Chambon však na prodeji trval, a tak od něj Henri roku 1942 jeho poloviční podíl DRC odkoupil. Následujících 38 let svého života pak Henri věnoval práci v tomto vinařství a vytvořil z něj dnes téměř nedostupnou ikonu a modlu vinařského nebe, která je právem přezdívána jako klenot Burgundska.

IMG_0128_Fotor

Cesta k vlastní doméně

Čas Lalou Bize-Leroy přišel v roce 1955, kdy vstoupila do Maison Leroy a již od počátku byla velmi oddaná své práci. Díky jejímu vrozenému daru degustátorky a touze dokonale poznat jednotlivá burgundská terroir si vypěstovala výborný cit pro kvalitní hrozny a její slovo má dodnes při jejich výběru velkou váhu. Proslula i pořádáním prestižních degustací, na které zvala přední spisovatele, kritiky, sommeliery a restauratéry, což bylo v těch dobách velmi ojedinělé. Roku 1971 stanula Lalou v čele Maison Leroy, ale zapomínat nesmíme ani na vinařství Domaine de la Romanée-Conti, v kterém sehrála rovněž velmi významnou roli.

Spolu se svým otcem Henrim se mu od počátku intenzivně věnovala a od roku 1974 jej s Aubertem de Villainem téměř 20 let řídila. Po několika neshodách, které souvisely především se založením jejího vlastvího vinařství Domaine Leroy a následného střetu zájmů, byla Lalou nucena DRC opustit. Její odchod podpořila i její sestra Pauline Roch. Osobní rozčarování z tohoto profesního a rodinného nešvaru mělo i své pozitivní stránky, jelikož se s ještě větším zápalem vrhla do práce na svém novém vinařství, což se zajisté podepsalo na jejím raketovém startu mezi burgundskou elitu.

V duchu velkých změn

Původním motivem k založení vlastního vinařství byla stále složitější práce najít vinaře s produkcí tak kvalitních hroznů, aby odpovídaly jejím vysokým požadavkům. Roku 1988 tedy založila vinařství Domaine Leroy, když koupila 12 hektarů vinic ve Vosne-Romanée od Charlese Noelata. O rok později koupila 2,5 hektaru vinic v Gevrey-Chambertin od Phillipa Rémy a následovaly další.

Hned od začátku ve vinařství aplikovala biodynamické postupy pěstování, s kterými, jak věřila, bylo možné dosáhnout vyšší kvality vín, než s konvenčním pěstováním. O tom ji ještě utvrdila návštěva u Nicolase Jolyho, který biodynamické postupy využíval již od roku 1981 a Lalou jeho vína okouzlila. Ve svých vinicích tedy nepoužívá jakákoli chemická hnojiva, insekticidy, herbicidy ani pesticidy. Biodynamika dokonce sleduje kosmické a astrologické vlivy na révu vinnou i víno, podle nichž se pak vinař řídí při své práci ve vinici i ve sklepě.

Leroy_Fotor

Biodynamika podruhé

Biodynamické postupy Lalou aplikuje i ve vinařství Domaine d’Auvenay v St. Romain, které roku 1988 dědí po svém strýci Henrim. V roce založení Domaine Leroy tak získává další 4 hektary jedinečných vinohradů v Meursault, Puligny-Montrachet, Chambolle-Musigny a Gevrey-Chambertin, včetně Grand Cru poloh Chevalier-Montrachet, Criots-Batard-Montrachet, Bonnes Mares a Mazis Chambertin. Většina vinic tohoto malého vinařství je osázena odrůdou Chardonnay, což dělá přechod na biodynamiku snažším, díky její větší přizpůsobivosti oproti citlivému Pinotu Noir.

Na vrcholu slávy

V současné době patří vína Domaine Leroy mezi naprostou špičku burgundských vín. Její jméno se stalo další legendou na vinařském nebi, kterou mnozí srovnávají se slavnou Domaine Romanée-Conti. Lalou Bize-Leroy ji řídí se svým typickým nadhledem a precizností. Domaine Leroy dnes vlastní přibližně 22 hektarů vlastních vinic, mezi nimiž najdeme i nejvěhlasnější vince v polohách Grand Cru jako je Corton-Charlemagne, Corton-Renardes, Richebourg, Romanée-Saint-Vivant, Clos de Vougeot, Chambertin, Musigny a další. Zapomínat nesmíme ani na Domaine D’Auvenay, která se především pro svá výjimečná bílá vína řadí mezi nejlepší vinařství současného Burgundska.

Kromě vlastních vinařství se Lalou nadále věnuje i négociantské firmě Maison Leroy. Ta je dnes díky jejímu pečlivému výběru hroznů považována za nejlepšího burgundského négocianta. Důkazem je mimo jiné pozoruhodná sbírka těch nejlepších vín Burgundska až do ročníku 1919, kterou dala dohromady spolu se svými předky. Silnou pozici potvrzuje i fakt, že Maison Leroy nemá žádné smlouvy se svými dodavateli. Nakupují pouze v případě, že kvalita hroznů odpovídá jejich standardně vysokým nárokům. Lalou také stále vlastní podíl v DRC, ale její zájmy zde hájí její dcera Perrine Fenal.

* Slovem négociant se ve Francii značí výrobce vína, který nakupuje hrozny, z nichž pak ve svém sklepě vyrábí vína pod svou značkou.

** Pojem Monopole v Burgudsku značí vinice ve vlastnictví pouze jednoho majitele, což je v tomto majetkově rozdrobeném kraji velká výjimka, zvláště pak u vzácných vinic nejvyššího zatřídění Grand Cru.

Text: František Coufal, foto: archiv Ad Vivum a Domaine Leroy

Vína z celého světa můžete poznávat nejen v našich článcích, ale i s předplatným SvětemVína.cz. Každý měsíc s námi ochutnáte dvě nová kvalitní vína vybraná nejlepším sommelierem ČR, Jakubem Přibylem. Díky jeho videodegustacím a informačním kartám o víně se o každém z nich něco dozvíte. Součástí balení Světem Vína jsou i recepty od předních českých šéfkuchařů. Každé víno si tak můžete vychutnat v dokonalých kombinacích s jídlem. To vše v pohodlí vašich domovů.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.