Nej… Nejdražší vína světa dostupná na trhu

le-domaine-leflaive_Fotor

V seriálu “Vinařských nej…“ jsme se společně podívali na vinařské extrémy z pohledu vinařství, révy vinné, vína, ale i celých vinařských zemí a regionů. V dnešním předposledním díle nás čekají nejdražší vína světa, která jsou dostupná na trhu. Pořadí i ceny vín je ale nutné brát s rezervou. Konkrétní vína jsou seřazena podle průměrných cen z několika posledních ročníků od prodejců po celém světě podle internetového portálu Wine-Searcher. Nikde není psáno, že by se některá z nich nedala sehnat podstatně levněji nebo naopak dráž. V našem článku zveřejňujeme u vín ceny posledních ročníků dostupných na trhu. V případě, že se cena výrazně liší od průměrné ceny, uvádíme jí pak na závěr v závorce.

Částky jsou to vskutku astronomické a pro většinu z nás představují tato vína nedostupné ikony na vinařském nebi. I tak jsou ale pro vinařství jako takové velmi důležitá. Vinaři, kteří je vyrábějí, ukazují světu chuť vín v tom nejlepším možném provedení. Stávají se tak vzorem pro řadu dalších vinařství, což má pozitivní vliv i na kvalitu vín dostupných běžným smrtelníkům. Pojďme se tedy na tato ikonická vína společně podívat. Prozradíme, že v první desítce se jedná téměř výhradně o burgundskou záležitost.

1. Domaine de la Romanée-Conti, Romanée-Conti Grand Cru 2012, Côte de Nuits, Bourgogne, Francie, Cena: 319 000 Kč

Bezkonkurenčně nejdražší víno světa pochází ze slavného vinařství Domaine de la Romanée-Conti. To se jmenuje podle monopole* Grand Cru vinice Romané-Conti, z níž pochází i naše víno. Vinice je osázena výhradně odrůdou Pinot Noir, která zde podle mnohých má ty vůbec nejlepší podmínky na světě. Astronomická cena tohoto výjimečného vína je způsobena jeho nedostatkem na trhu. Z rozlohy 1,81 hektaru se totiž při nízkých výnosech vyrobí jen přibližně 5 000 láhví.

2. Egon Müller, Scharzhofberger Trockenbeerenauslese Riesling 2011, Mosel, Německo, Cena: 181 000 Kč

Nejdražší bílé víno světa pochází překvapivě z německého rodinného vinařství Egon Müller (na obrázku níže). Toto sladké víno z odrůdy Riesling nese označení Trockenbeerenauslese, tedy výběr z cibéb. Poprvé jej vyrobil Egon Müller III. roku 1959 a jeho velmi omezená produkce jen z těch nejlepších hroznů a poloh vinice Scharzhofberger pokračuje v nejlepších ročnících až dodnes.

3. Domaine Leflaive, Montrachet Grand Cru 2013, Côte de Beaune, Bourgogne, Francie: 150 000 Kč

S třetí příčkou se vracíme opět do Burgundska a podíváme se zároveň na nejdražší suché bílé víno vůbec. Na svědomí jej má ikonické vinařství Domaine Leflaive (na úvodní fotografii) specializující se výhradně na produkci bílých vín z odrůdy Chardonnay, o kterou je zde pečováno v duchu biodynamického přístupu. Hrozny pochází z 0,8 hektaru slavné burgundské Grand Cru vinice Montrachet, z keřů vysázených roku 1960.

4. Domaine Roumier, Musigny Grand Cru 2012, Côte de Nuits, Bourgogne, Francie: 146 000 Kč

Vinařství Domaine Roumier každý rok vyrobí přibližně 340 láhví tohoto ušlechtilého vína. Toto nízké číslo je způsobeno vlastnictvím pouhých 0,1 hektaru Grand Cru vinice Musigny, z níž víno pochází. Průměrný věk zdejších vinic je 77 let.

egonmueller_scharzhofberg_Fotor

5. Domaine Leroy, Musigny Grand Cru 2012, Côte de Nuits, Bourgogne, Francie: 270 000 Kč (průměrná cena 123 000 Kč)

Toto víno by v ročníku 2012 poskočilo o několik příček výše a sekundovalo by Domaine de la Romanée-Conti. Je ironií osudu, že majitelka tohoto biodynamického vinařství, Lalou Bize-Leroy, téměř 20 let řídila i Domaine de la Romanée-Conti a dodnes vlastní jeho podíl. Také v případě tohoto vína zůstáváme na slavné Grand Cru Musigny, z níž Domaine Leroy vlastní pouhých 0,3 hektaru.

6. Joh. Jos. Prüm, Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese Riesling 2000, Mosel, Německo: 78 000 Kč (průměrná cena 116 000 Kč)

Vracíme se zpět do německé oblasti Mosel a jak jinak než k odrůdě Riesling. Další cibébový výběr má na svědomí vinařství Joh. Jos. Prüm, jehož vína jste již mohli najít v baleních SvětemVína.cz. Hrozny pochází ze slavné vinice která díky její ideální orientaci směrem ke slunci nese název Sonnenuhr, jenž v překladu znamená sluneční hodiny.

7. Domaine de la Romanée-Conti, Montrachet Grand Cru 2012, Côte de Beaune, Bourgogne, Francie, Cena: 109 000 Kč

Další zástupce slavné Domaine de la Romanée-Conti je tentokrát z bílé odrůdy Chardonnay. Pochází z Grand Cru vinice Montrachet a i v tomto případě se jedná o nedostatkové zboží. Vinařství vlastní jen 0,67 hektaru této slavné vinice, z nichž vyrobí pouhých 3000 láhví. Dalším unikátem tohoto vína je fakt, že se jedná o jediné bílé víno, které vinařství vyrábí.

8. Henri Jayer, Échezeaux Grand Cru 2001, Côte de Nuits, Bourgogne, Francie: 91 000 Kč (průměrná cena 106 000 Kč)

Rok 2001 byl poslední ročník dnes již zesnulé legendy burgundského vinařství Henriho Jayera, který vinikal produkcí dlouhověkých vín výhradně z odrůdy Pinot Noir. Vzhledem k této smutné události ceny jeho vín závratně rostou a v mnoha ročnících dnes jeho aukční ceny překonávají i vína Domaine de la Romanée-Conti. Henri Jayer byl známý pro dodržování přírodních postupů ve vinicích a ve sklepě s minimálními zásahy do zrání vína. Vysoká cena jeho vín byla způsobena jejich vysokou kvalitou a nízkou produkcí, která celkově čítala kolem 3 500 láhví ročně.

Bize leroyD 5ex_Fotor

9. Domaine Leroy, Chambertin Grand Cru 2011, Côte de Nuits, Bourgogne, Francie: 87 000 Kč

Druhé víno v první desítce má kromě Domaine de la Romanée Conti i vinařství Domaine Leroy. Tentokrát je jím Pinot Noir pocházející z 0,5 hektaru Grand Cru vinice Chambertin. V duchu fylozofie vinařky Lalou Bize-Leroy (na fotografii výše) je vyráběn v rámci biodynamické produkce.

10. Domaine du Comte Liger-Belair, La Romanée Grand Cru 2013, Côte de Nuits, Bourgogne, Francie: 71 000 Kč

Nejdražší víno vinařství Domaine du Comte Liger-Belair pochází z monopole Grand Cru vinice La Romanée o rozloze 0,8 hektaru. 50 let staré vinice odrůdy Pinot Noir zde dávají hrozny pro průměrnou produkci pouhých 4 000 láhví ročně.

11. Screaming Eagle, Cabernet Sauvignon 2013, Napa Valley, USA: 61 000 Kč (průměrná cena 71 000 Kč)

Druhou desítku nejdražších vín světa otevírá nejdražší novosvětské víno světa. Konkrétně Cabernet Sauvignon z amerického Napa Valley. Vinařství hospodaří na 0,4 hektaru vinic osázených odrůdami Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc a několika keři Sauvignonu blanc. Celková produkce vinařství se pohybuje mezi 5 000 a 9 000 láhví.

15. Château Pétrus 2014, Pomerol, Bordeaux, Francie: 46 000 Kč (průměrná cena 65 000 Kč)

Nejdražší víno z Bordeaux najdeme až na celkovém patnáctém místě. Jedná se o legendární Château Pétrus z Pomerolu, které se vyrábí převážně z odrůdy Merlot. Ačkoli nespadá do zatřídění 1er Grand Cru Classé, jelikož ta se používá pouze na takzvaném levém břehu apelace Bordeaux, kvalitou se řadí po bok těchto legendárních bordeauxských vín. Celková roční produkce z 11,5 hektarů vinic čítá přibližně 24 000 láhví.

22. Krug, Clos d’Ambonnay 2000, Champagne, Francie: 52 000 Kč

Nejdražší víno z Champagne najdeme na celkové 22. příčce. Je jím legendární Krug z vinice Clos d’Ambonnay, která se rozkládá na pouhém 0,68 hektaru půdy osázeném odrůdou Pinot Noir. Vinice je chráněna ochranou zdí z roku z roku 1766 a do vlastnictví vinařství Krug se dostala roku 1994. První ročník Blanc de Noirs Champagne Krug, Clos d’Ambonnay 1995 byl prvně k dostání roku 2007.

* Pojem monopole označuje v burgundsku vinici, kterou vlastní jeden majitel, což je v této majetkově rozdrobené oblasti velkou výjimkou.

Text: František Coufal, foto: archiv Domaine, Ad Vivum a Domaine Leflaive

Vína z celého světa můžete poznávat nejen v našich článcích, ale i s předplatným SvětemVína.cz. Každý měsíc ochutnáte dvě nová kvalitní vína vybraná nejlepším sommelierem ČR, Jakubem Přibylem. Díky jeho videodegustacím a informačním kartám o víně se o každém z nich něco dozvíte. Součástí balení Světem Vína jsou i recepty od předních českých šéfkuchařů. Každé víno si tak můžete vychutnat v dokonalých kombinacích s jídlem. To vše v pohodlí vašich domovů.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.