Lichořeřišnice, slovo které se téměř nedá vyslovit třikrát za sebou, značí okrasnou rostlinu původem ze severních tropických částí Jižní Ameriky. Málokdo o ní ví, že je velmi chutná a ve spojení s jejím atraktivním květenstvím může být velmi zajímavým doplňkem nejrůznějších pokrmů. Jedlé jsou jak listy, tak květ, její pikantní chuť připomíná ředkvičky a navíc je velmi zdravá.
Květina, známá také pod názvem řeřicha, má silné antibiotické, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pozitivně působí na naší imunitu, zlepšuje činnost centrální nervové soustavy a preventivně působí proti většině infekčním chorobám. Dále podporuje růst vlasů, brání jejich vypadávání a zabraňuje tvorbě lupů.
Ve svém dalším receptu ji použil Jaroslav Zahálka, šéfkuchař Mánes restaurant, který jí pěstuje na terase své restaurace. Stačí k tomu chudší propustná půda a hodně sluníčka. Vhodná je do záhonové výsadby, ale i do okeních truhlíků.
O recept na skvělá pečená hovězí žebra na víně se s vámi podělíme v některém z dalších příspěvků. V kombinaci se skvělým vínem ze španělského reginu Rioja jej pak najdete v baleních Světem Vína. O jeho výběr a vhodné snoubení s jídlem se jako obvykle stará náš sommelier Jakub Přibyl.
Text: František Coufal, foto: Eva Strnadová a archiv Pixabay