Miroslav Kalina: Vepřo knedlo zelo

_MG_8541_Fotor

Českou kuchyni si jen těžko dokážeme představit bez tradiční vepřové krkovice s knedlíkem a zelím známým pod lidovým názvem vepřo knedlo zelo. Každý recept na tento pokrm se lehce liší podobně jako u svíčkové. My vám přinášíme jeho varinatu od špičkového kuchaře Miroslava Kaliny, šéfkuchaře a spolumajitele gourmet restaurace Kalina Cuisine & Vins. Kterého jste mohli vidět jako porotce úspěšné kuchařské show MasterChef.

Suroviny pro deset osob: 3 kg vepřové krkovice, rozmarýn a česnek na prošpikování, 3 cibule, větvička rozmarýnu, 3 stroužky česneku, 1 větvička rozmarýnu, 2 dcl bílého vína, sůl, pepř, kuřecí vývar na podlévání, 100 g másla

Postup: Vepřovou krkovici opepříme, prošpikujeme rozmarýnem a česnekem, vložíme do plechu, přidáme 3 cibule a necháme naloženou přes noc. Druhý den vytáhneme, osolíme a zprudka restujeme přibližně 1,5 minuty z každé strany na vepřovém sádle. Po orestování vytáhneme z pánve a na sádle po krkovici do růžova orestujeme cibuli, která byla v plechu, přidáme 3 stroužky česneku ve slupce, 1 větvičku rozmarýnu, podlijeme bílým vínem a svaříme jej na polovinu. Přidáme kuřecí vývar, opět svaříme na polovinu a dochutíme solí a pepřem. Vytvořenou marinádu dáme na plech ke krkovici. Přikryjeme a pečeme 2 hodiny v troubě na 140 °C do růžova. Po upečení krkovici vyjmeme a necháme odstát. Výpek nalijeme do pánve, zredukujeme, dochutíme solí a pepřem a zjemníme máslem. Krkovici nakrájíme a podáváme.

Suroviny zelí: 2 kg domácího kysaného zelí, 200 g špeku, 0,5 kg cibule, 1 dcl bílého vína, 3 bobkové listy, 2 lžíce cukru, 15 g cukru

Postup: Kysané zelí propláchneme a nakrájíme, na jemno nakrájíme cibulku a špek. Špek zpěníme v hrnci, přidáme cibulku, lehce orestujeme. Přidáme zelí, cukr a zkaramelizujeme. Následně přidáme bílé víno, sůl a bobkový list. Vše podusíme přibližně 15 minut do měkka.

Suroviny knedlíky: 1 kg bílého toastového chleba, 8 vajec, muškátový oříšek, hladkolistá petržel, sůl, pepř, mléko,

Postup: Toastový chléb nakrájíme na kostičky a opečeme v troubě na 180 °C přibližně 4 minuty. Ne do zlatavé barvy, pouze vysušíme, lehce zvlhčíme mlékem a následně vložíme do mísy. Z bílků vajec si připravíme sníh a žloutky přidáme k opečenému chlebu, lehce zastrouhneme muškátový oříšek, nasekanou hladkolistou petržel, osolíme a opepříme. Poté jemně vmícháváme sníh, aby nespadnul a vytvoříme těsto. To nesmí být lepivé, musí se lehce sypat. Do utěrky navlhčené studenou vodou vložíme knedlík v průměru přibližně 8 cm, zabalíme, utáhneme a převážeme provázkem. Následně vaříme 22 až 23 minut v osolené vodě. Po vyndání jej namažeme máslem a podáváme.

Recepty šéfkuchaře Miroslava Kaliny jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.

Text: Miroslav Kalina a František Coufal, Foto: František Coufal

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.