Robert Loos: Chřestové risotto

_MG_9978_Fotor

Sezóna chřestu je tady a my vám přinášíme recept na výtečné chřestové risotto od Roberta Loose, šéfkuchaře restaurace Aromi a lektora kuchařské školy Laboratorio. Naučíte se, jak si připravit předvařenou rýži, díky které bude další příprava risotta o něco snadší a hlavně rychlejší. Rýže si můžete připravit větší množství, uchovat jí v lednici a následně jí použít na libovolný typ risotta i za několik dní.

Suroviny na předvařenou rýži pro dvě osoby: 0,25 l zeleninového vývaru, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 150 g rýže Arborio nebo Carnaroli, 65 ml bílého vína

Suroviny na risotto: 300 g zeleného chřestu, 250 ml zeleninového vývaru, 30 g čerstvého másla, hrst strouhaného parmezánu, panenský olivový olej, kůra z jednoho citrónu

Postup předvařená rýže: Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno, lehce zpěníme na olivovém oleji přibližně 30 vteřin. Přidáme rýži a zesklovatíme. Zalijeme ohřátým bílým vínem, odvaříme alkohol, osolíme, zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme přibližně osm minut, aby byla rýže téměř suchá. Takto předvařenou rýži můžeme uchovat v chladničce i několik dní a použít na libovolné risotto.

Postup chřestové risotto: Zelený chřest očistíme a spaříme v osolené vodě přibližně 30 vteřin. Hlavičky odkrojíme a na závěr použijeme na dozdobení. Zbylé části nakrájíme zešikma a použijeme při vaření risotta. Předvařenou rýži mírně zpěníme na olivovém oleji přibližně 30 vteřin a zalijeme připraveným ohřátým zeleninovým vývarem. Poté, co je rýže uvařená al dente, stáhneme ze zdroje tepla a vmícháme chřest, máslo, strouhaný parmazán a olivový olej. Vznikne krémové risotto, které případně dochutíme solí, pepřem, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a dozdobíme ohřátými hlavičkami chřestu.

_MG_9981_Fotor_Fotor

Recepty šéfkuchaře Roberta Loose jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.

Text: Robert Loos a František Coufal, foto: Eva Strnadová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.