Lichořeřišnice, pikantní ozdoba vašeho talíře

 

Lichořeřišnice_FotorLichořeřišnice, slovo které se téměř nedá vyslovit třikrát za sebou, značí okrasnou rostlinu původem ze severních tropických částí Jižní Ameriky. Málokdo o ní ví, že je velmi chutná a ve spojení s jejím atraktivním květenstvím může být velmi zajímavým doplňkem nejrůznějších pokrmů. Jedlé jsou jak listy, tak květ, její pikantní chuť připomíná ředkvičky a navíc je velmi zdravá.

Květina, známá také pod názvem řeřicha, má silné antibiotické, antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pozitivně působí na naší imunitu, zlepšuje činnost centrální nervové soustavy a preventivně působí proti většině infekčním chorobám. Dále podporuje růst vlasů, brání jejich vypadávání a zabraňuje tvorbě lupů.

Ve svém dalším receptu ji použil Jaroslav Zahálka, šéfkuchař Mánes restaurant​, který jí pěstuje na terase své restaurace. Stačí k tomu chudší propustná půda a hodně sluníčka. Vhodná je do záhonové výsadby, ale i do okeních truhlíků.

_MG_1218

O recept na skvělá pečená hovězí žebra na víně se s vámi podělíme v některém z dalších příspěvků. V kombinaci se skvělým vínem ze španělského reginu Rioja jej pak najdete v baleních Světem Vína​. O jeho výběr a vhodné snoubení s jídlem se jako obvykle stará náš sommelier Jakub Přibyl.

Text: František Coufal, foto: Eva Strnadová a archiv Pixabay

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.