Jakub vystudoval pro sommeliera velmi netradiční obor Regenerace a výživa ve sportu na Masarykově universitě v Brně. Během studií se profesionálně věnoval atletice a ze svých zahraničních cest vozil svému tátovi vína. Společně je pak ochutnávali, a tak v něm začal růst zájem o vína, který trvá až dodnes.
Krok za krokem
Po ukončení studií roku 2007 měl Jakub jasno a rozhodl se věnovat vínu naplno. Po prvotních zkušenostech se sommelierskou prací v prestižní brněnské restauraci Borgo Agnese se přestěhoval do Prahy. V roce 2009 stal se Head sommelierem restaurace Allegro, Four Seasons Hotel Pragueověnčenou jednou hvězdou průvodce Michelin.
Díky tomuto angažmá si vyzkoušel práci ve francouzské restauraci Faventia, Terre Blanche Four Seasons Resort, která má hned dvě z maximálního možného počtu tří michelinských hvězd. Na pozici Head sommeliera dále působil v prestižních pražských restauracích Kalina Cuisine & Vins a Grand Cru Restaurant & Bar, kde pracuje dodnes.
Třikrát a dost
Úspěchů Jakub dosahoval i na sommelierských soutěžích, kterých se pravidelně účastní od roku 2010. V letech 2011, 2012, 2013 a 2014 se stal nejlepším sommelierem ČR a třikrát po sobě získal titul Mistra České republiky v sommelierství (Bohemia Sekt Trophée). Jelikož zde platí pravidlo třikrát a dost, sedí teď Jakub Přibyl v porotě soutěže po boku sommelierů Iva Dvořáka, Libora Nazarčuka a Tomáše Brůhy, kteří jako jediní dokázali v tomto klání zvítězit třikrát. Úspěchy Jakub Přibyl sbíral i v zahraničí. K těm nejvýznamnějším patří druhé místo na Central European Championship a třetí místo na European Sommeliers Cup.
Bez vzdělání to nejde
Důležitou součástí sommelierské práce je samozřejmě vzdělání. Jakub absolvoval Vinařskou akademii ve Valticích, dále Wine & Spirit Education Trust London Advanced a je držitelem nejvyššího sommelierského titulu v České republice, Court of Master Sommelier Level Advanced.
V současné době publikuje odborné články v časopise Wine & Degustation, kde je zároveň i pravidelným členem hodnotících komisí. Dále je součástí autorského týmu Průvodce nejlepšími víny České Republiky.
Jakub ochutná přibližně 6000 vín z celého světa ročně a v pozici head sommeliera restaurace Grand Cru se každý den zabývá snoubením vín a pokrmů. Právě to z něj dělá ideálního sommeliera pro projekt SvětemVína.cz.
Jakub a SvětemVína.cz
Nejdůležitějším parametrem při posuzování kvality vín je pro něj čistota aroma a chuti. Přesně taková vína vybírá do projektu Světem Vína. Ten v sobě spojuje koncept předplatného kvalitního vína spolu s videodegustacemi, informačními kartami o víně a recepty od špičkových šéfkuchařů. Jakub má v tomto projektu nastarost nejen výběr vín a jejich prezentaci, ale i vymýšlení kombinací jídla a vína. Díky němu si můžete u vás doma vychutnat vína tak, jak si bezesporu zaslouží.
Text: František Coufal, foto: Eva Strnadová, František Coufal a archiv Bohemia Sekt Trophée