Degustace s Jakubem: Castello di Volpaia, Citto

volpaia-alto

V další degustaci s Jakubem zavítáme do kraje pověstného pro svou malebně zvlněnou krajinu, všudypřítomné cypřiše, skvělá  vína z odrůdy Sangiovese, možná nejlepší olivový olej světa a prvotřídní gastronomii. Ano, navštívíme Toskánsko. Nezůstaneme však na jednom místě. Abychom se vydali po stopách mladého cuvée Citto od vinařství Castello di Volpaia, musíme kromě Chianti navštívit i přímořský region Maremma, proslavený takzvanými supertoskánskými víny.

Citto se totiž skládá z 50 % Sangiovese pocházející z oblasti Chianti Classico a z 50 % Cabernetu Sauvignon z Maremmy. Vína jsou vinifikována zvlášť a jejich následný blend je pak uložen na 8 měsíců do velkého 30ti hektolitrového dubového francouzského sudu.  Ležení v sudech a následné zrání v láhvi probíhá ve sklepeních Castello di Volpaia v samotném srdci Chianti. Toto moderní vinařství je ukryto ve sklepích a staveních středověkého opevněného městečka Volpaia s vinařskou tradicí sahající až do 11. století.

DSC00198H

Jeho dnešní podobu zásadně ovlivnil tiskař a knihař Rafaelo Stianti, který roku 1966 vinařství spolu s dvěmi třetinami města koupil a později jej věnoval své dceři Giovanelle jako svatební dar. Následovala mohutná investice a kompletní modernizace sklepů a vinic, které jsou z velké části osázeny autochtonní odrůdou Sangiovese, z nichž zde produkují převážně slavná vína Chianti Classico.

V rodinné tradici pokračoval i manžel Giovanelly, Carlo Masceroni, když roku 2007 daroval své dceři Federice vinařství Prelius v Maremmě, z něhož pochází druhá část našeho cuvée. Vinařství nese název po nedalekém přímořském jezeru, díky jehož salinitě získávají tamnější vína neopakovatelný charakter. Obě zmíněná vinařství spojuje kromě oragnického hospodaření ve vinicích i jméno Riccardo Cotarella. Několikanásobný nejlepší enolog roku podle časopisů Gambero Rosso a Wine Enthusiast, který působí jako enolog slavného vinařství Falesco a konzultant obou vinařských počinů rodiny Stianti Masceroni.

Podívejte se s Jakubem Přibylem na červené toskánské víno Citto od vinařství Castello di Volpaia blíže. V prostředí Mělnického vinařství Kraus vám prozradí více o jeho vůni a chuti. Dozvíte se, s jakými delikatesami si jej nejlépe vychutnáte a co si k němu uvařit.

Vína Castello di Volpaia najdete v baleních SvětemVína.cz, která si můžete objenat až k vám domů. Součástí jsou recepty od skvělých šéfkuchařů Miroslava Kaliny (Kalina Cuisine & Vins), Jana Punčocháře (Grand Cru Restaurant & Bar), Jaroslava Zahálky (Mánes restaurant) a dalších. Díky nim si vychutnáte harmonické kombinace jídla a vína, které vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl.

Ve stylových baleních Světem Vína dále najdete informační karty o víně a videodegustace. Aktuální informace získáte na našem Facebooku.

Text: František Coufal, Foto: archiv vinařství Castello di Volpaia a Eva Strnadová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.