Degustace s Jakubem: Vinařství Špalek, Pinot blanc, sur lie

Spalek_IMG_8681

Cesta Světem vína nemusí pokaždé vést až za hranice České republiky. V dnešní degustaci zůstaneme v naší domovině a vydáme se do moravského Nového Šaldorfa ve Znojemské vinařské podoblasti. Právě sem se v polovině dvacátého století přistěhoval z Valašska Josef Špalek, jehož syn František zde roku 1970 založil Vinařství Špalek. O devatenáct let později stát povolil soukromé podnikání a rozvoji rodinného vinařství již nemělo co bránit.

Na jeho dalším formování se dnes, kromě zakladatele Františka Špalka, podílí i jeho manželka Marta a synové Petr Ilgner a Marek Špalek. Společně hospodaří na 8,5 hektarech vinic, které se nacházejí na vyhlášených svazích Kraví hory v blízkosti města Znojma. Důraz kladou především na malé zatížení keřů, cit pro místní terroir a respekt k přírodě, přitom však nezapomínají na využití nejnovějších poznatků vinařské vědy. Díky těmto aspektům jejich vína spojuje charakteristická vyzrálost a mineralita způsobená kristalinickým podložím sopečného původu.

Jak již bylo řečeno, terroir pro rodinu Špalků znamená mnoho. I proto jsou zakládajícími členy několika občanských spolků, které si kladou za cíl posílit rozvoj místního vinařství. Těmi jsou občanská sdružení Cech vinařů Nový Šaldorf – Sedlešovice, Modré sklepy a VOC Znojmo. Samotné vinařství je pak od roku 2012 v přechodném období k získání certifikace BIO vinařství.

Špalek_6

Kromě vín z odrůd Ryzlink rýnský, Sauvignon, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Veltlínské zelené, Tramín, Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon, se zaměřují na výrobu nejrůznějších specialit. Těmi jsou například likérové víno Šaler, řada Edelspitz vyrobená technologií z 19. století nebo vína vyrobená dlouhým ležením na kvasničních kalech, tedy metodou sur lie.

Výraz sur lie pochází z Francouzšiny a v překladu znamená doslova na kvasnicích. Toto označení je známé především ve spojení s víny Muscadet z francouzské Loiry, ale metoda se využívá například i ve slavných regionech Champagne či Bourgogne, i když na zdejších etiketách značení sur lie nenajdeme. Najdeme jej však na víně Pinot blanc od Vinařství Špalek, které ochutnáte v naší další video degustaci. Díky této technologii vám nabídne excelentně vyvážený a kulatý profil v podobě rozmanité palety ovocných, ale i méně běžných chutí a vůní.

Podívejte se s Jakubem Přibylem na víno Pinot blanc, sur lie, pozdní sběr 2014 od Vinařství Špalek blíže. V prostředí vinného baru Vinograf vám prozradí více o jeho vůni a chuti. Dozvíte se, s jakými delikatesami si jej nejlépe vychutnáte a co si k němu uvařit.

Vína rodinného Vinařství Špalek najdete v baleních SvětemVína.cz, která si můžete objenat až k vám domů. Součástí balení jsou recepty od skvělých šéfkuchařů Miroslava Kaliny (Kalina Cuisine & Vins), Jana Punčocháře (Grand Cru Restaurant & Bar), Jaroslava Zahálky (Mánes restaurant) a dalších. Díky nim si vychutnáte harmonické kombinace jídla a vína, které vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl. Ve stylových baleních Světem Vína dále najdete informační karty o víně a videodegustace. Aktuální informace získáte na našem Facebooku.

Text: František Coufal, Foto: archiv Vinařství Špalek a Eva Strnadová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.