Jan Horký: Steak s rajskou omáčkou a bamborovými noky

_MG_1027

Recept na velmi originální pojetí české klasiky v podobě hovězího steaku s rajskou omáčkou od Jana Horkého, šéfkuchaře Sabores Tapas & Bar. Jako základ mu posloužil steak z vysokého roštěnce z plemene “blonďatých krav“ ze španělské Galície od řezníka Cárnicase Luismi, který vykupuje ty nejlepší kusy masa a nechá je stařit. Místo tradičních českých knedlíků jej nápaditě doplnil bramborovými noky a celý recept pak ozvláštnil pečenými papričkami Padrón.

Ingredience pro 4 osoby: 600 g vysokého roštěnce v kuse, ½ mrkve, ½ kořenu petržele, 1 malá cibule, 6 velkých rajčat, 4 snítka estragonu, 20 ml estragonového octa, 4 velké brambory, 3 vejce, 1 citron, 50 g hrubé mouky, 20 g cukru, 1 l hovězího vývaru, 12 papriček Padrón

Postup omáčka: Celá rajčata upečeme v troubě při 200 °C po dobu 20 minut a propasírujeme přes jemný cedník. Očištěnou mrkev a petržel nakrájíme na kostky a restujeme v hrnci přibližně 5 minut. Přidáme cukr, zkaramelizujeme, přidáme propasírovaná rajčata a přibližně 5 minut restujeme. Doplníme hovězí vývar a estragon a na mírném plameni necháme táhnout přibližně 30 minut. Vyjmeme estragon, rozmixujeme, opět propasírujeme, dochutíme solí, pepřem, citronovou šávou a estragonovým octem.

Postup noky: Brambory opláchneme a ve slupce dáme vařit do osolené vody do měkka. Teplé je oloupeme a propasírujeme. Necháme 10 minut vychladnout, přidáme vejce, mouku, propracujeme těsto a dochutíme solí a pepřem. Pracovní desku lehce posypeme moukou, vyválíme na ní noky a necháme je vařit na páře přibližně 15 minut.

Postup steak: Celý roštěnec osolíme, opepříme, opečeme na rozpálené pánvi z každé strany přibližně 3 minuty. Dáme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme přibližně 8 minut na úroveň propečení medium rare. Papričky opečeme ze všech stran do zlatava a před servisem je dochutíme hrubou solí.

_MG_1025

Recepty šéfkuchaře Jana Horkého jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.

Text: Jan Horký a František Coufal, Foto: Eva Strnadová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.