Miroslav Kalina: Kohout na víně

_MG_8552

Coq au vin, neboli Kohout na víně, je tradiční recept Burgundska. Regionu, který je ve světě gastronomie přezdíván jako žaludek Francie. Jak připravit tento tradiční pokrm vám poradí skvělý kuchař Miroslav Kalina, šéfkuchař vlastní restaurace Kalina Cuisine & Vins, kde můžete jeho fantastická jídla ochutnat. K francouzské gastronomii má více než blízko díky praxi v legendární francouzské tříhvězdičkové restauraci Les Prés d‘Eugenie, kde se mohl učit od uznávaného šéfkuchaře a jednoho ze zakladatelů francouzské nové kuchyně Michela Guerarda.

Suroviny pro osm až deset osob: 1 kohout, 500 g mrkve nakrájené na kostičky, 500 g petržele, 200 g řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky, 100 g špeku nakrájeného na kostičky, 200 g cibule, 2 litry červeného vína, 4 stroužky česneku, bobkový list, 3 snítka tymiánu, sůl, 5 kuliček pepře

Suroviny na dozdobení: 3 plátky slaniny, 3 čerstvé malé cibulky, 3 menší žampiony, petržel

Postup: V hrnci osmažíme špek, přidáme nakrájenou, mrkev, řapíkatý celer, petržel a cibuli. Vše restujeme dotmava přibližně 15 minut, přidáme jednu lžíci rajčatového protlaku a červené víno. Svaříme jej na polovinu a přidáme vývar z kohouta, který jsme si připravili ze skeletu, který zbyl po očištění kohouta. Opět svaříme na polovinu a necháme stranou. Naporcovaného kohouta opepříme, osolíme, vložíme do pánve a orestujeme na sádle dotmava. Následně vložíme do pečícího hrnce, přidáme bobkový list, tymián a česnek ve slupce a zalijeme připraveným výpekem. Kohout nesmí být zcela ponořený. Odkryté pečeme v troubě na 140 – 150 °C přibližně 80 minut, až je kohout měkký. Po změknutí kohouta jej vytáhneme, propasírujeme omáčku, svaříme jí na polovinu a dochutíme telecí šťávou.

Závěr: Slaninu nakrájíme na kostky, 2 minuty zprudka orestujeme, přidáme na čtvrtky nakrájené žampiony a na poloviny nakrájené cibulky a restujeme 1 až 2 minuty. Vše osolíme a opepříme, klademe na talíř a posypeme nakrájenou petrželkou.

Recepty šéfkuchaře Miroslava Kaliny jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Ty vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.

Text: Miroslav Kalina a František Coufal, Foto: František Coufal

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.