Jaroslav Zahálka: Králík na smetaně

_MG_7924_FotorNEW

Česká klasika od lektora Pražského kulinárního institutu a šéfkuchaře skupiny restaurací Mánes, Jaroslava Zahálky. Během své kariéry řídil mnoho známých restaurací a zkušenosti sbíral od michelinských šéfkuchařů Alexe Ataly, Vittoria Fusari, Marca Fadigy, Christophera Arcadeifena či Pavla Pospíšila. Vyzkoušejte si doma jeho skvělého králíka na smetaně.

Suroviny pro čtyři osoby: 4 stehna z králíka, 200 g másla, 2 bobkové listy, celý pepř, nové koření, tymián, 80 g cibule na kostičky, 120 g celeru na kostičky, 120 g mrkve na kostičky, lžíce hořčice, 1,5 lžíce octa, 1,5 lžíce cukru, 600 ml kuřecího vývaru, 160 ml smetany 32% čerstvé, sůl, čerstvě pomletý pepř, 50 g másla na dokončení

Postup: Na suché pánvi krátce opražíme koření. Přidáme máslo a tymián, rozehřejeme a nalijeme na králíka. Necháme 2 hodiny marinovat. Maso vyjmeme, osolíme a trochu opepříme. Máslo bez koření nalijeme do kastrolu a na něm orestujeme zeleninu přibližně 5 minut. Přidáme králíka a z obou stran jej restujeme do zlatova. Přidáme hořčici, cukr a znovu restujeme. Přilijeme ocet a zamícháme. Podlijeme vývarem a dáme péct do předehřáté trouby na 160 °C přibližně 45 minut. Následně dáme kastrol na sporák a zredukujeme šťávu. Měkké maso vyndáme a do omáčky, přidáme smetanu a dle chuti osolíme. Krátce provaříme a stáhneme z ohně. Zjemníme máslem postupným zašleháním kostek studeného másla do omáčky.

Recepty šéfkuchaře Jaroslava Zahálky jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.

Text: Jaroslav Zahálka a František Coufal, Foto: František Coufal

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.