Trocha exotiky od Jiřího Noska, šéfkuchaře vyhlášené restaurace Zdenek’s Oysters Bar. Jirka má asijskou kuchyni rád. Když jsme ho oslovili, aby nám k jednomu z našich vín připravil recept na kuře na kari, zhostil se toho s jeho typickou kreativitou. Díky tomu můžete vyzkoušet jeho recept na tradiční kambodžskou specialitu Kambodian red curry sauce a obohatit svou domácí kuchyni o podmanivé chutě dálného východu.
Ingredience pro dvě osoby: 5 červených chilli papriček, 1 čajová lžička chilli pudru, 2 stroužky česneku, 4 šalotky, 1 plátek galangálu, 1 koriandrový kořen, 2 kafírové limetové listy, 1 kávová lžička krevetové pasty, 1 kávová lžička kmínu, ½ lžičky klíčků korinadru.
Dále 4 polévkové lžíce přepuštěného másla, 1 kávová lžička tamarind pasty, 150 ml kokosového mléka, 150 ml kokosového krému, hnědý cukr a fish sauce dle chuti, 300 g kuřecích prsou z kukuřičného kuřete, na závěr klíčky koriandru, amarant a klíčky bok choy.
Postup sauce: Z prvních deseti ingrediencí utlučeme v hmoždíři pastu. Následně orestujeme na pánvi na přepuštěném másle, přidáme kokosové mléko a tamarind pastu a vaříme přibližně 5 minut, dokud se nespojí všechny vůně. Na závěr přidáme kokosový krém, hnědý cukr a fish sauce.
Postup kuře: Kuřecí prso nakrájíme na kostky, osolíme a opečeme na přepuštěném másle. Na závěr zalijeme curry omáčkou, přihodíme amarant, klíčky koriandru a klíčky bok choy.
Podáváme s jasmínovou rýží, rýžovými plackami, nebo s indickým chlebem nán.
Recepty šéfkuchaře Jiřího Noska jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.
Text: Jiří Nosek a František Coufal, Foto: Eva Strnadová