Tradiční rybí pokrm oblíbený v přímořských oblastech latinské Ameriky. Tradičně se připravuje z čerstvého marinovaného rybího masa a nesmí chybět chilli papričky. Velmi populární je v Peru, kde se dokonce 28. června slaví jako Den ceviche. Vy si je můžete vyzkoušet v podání šéfkuchaře Milana Hořejše z Vinografu na Senovážném náměstí.
Ingredience pro 4 osoby: 500 g filet z bílé ryby bez kostí, měl by být co nejčerstvější, např. pražma, kanic či halibut, 2 limetky, 2 citróny, malý svazek koriandru, 1 červená paprika, 200 g bílé ředkve, 1 chilli paprička, kvalitní jemný olivový olej, mořská sůl
Postup: Papriku dáme péct do rozpálené trouby na 200 °C přibližně 15 minut. Poté ji vložíme do igelitového sáčku nebo zavíratelné misky a necháme zapařit. Pak jde paprika snadno oloupat. Oloupanou papriku nakrájíme na úhledné kostičky, dochutíme solí a olivovým olejem.
Rybu nakrájíme přes vlákna na plátky tenké asi 3 až 5 mm. Rozložíme do misky osolíme a pokapeme citronovou a limetkovou šťávou. Následně vložíme do lednice a necháme odpočinout přibližně 30 minut. Díky vlivu soli a citronové šťávy se ryba jakoby uvaří a zůstane na povrchu více bílá než sklovitá. Ředkev nakrájíme na tenké nudličky, osolíme a přidáme nakrájené chilli papričky. Na talíř skládáme rybu, zeleninu a koriandr. Vše pokapeme olivovým olejem.
Recepty šéfkuchaře Milana Hořejše jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.
Text: Milan Hořejš a František Coufal, Foto: Eva Strnadová