Recept na výborná telecí játra na červeném víně od Milana Hořejše, šéfkuchaře oceňovaného vinného baru Vinograf. Ten se učil od Jaroslava Židka v pražském Kampa Parku a pokračoval v presižních restauracích Pravda, C’est la vie či Zeughauskeller ve švýcarském Curychu. Po svém návratu působil celých pět let jako šéfkuchař restaurace V Zátiší. Milan rád vaří z tuzemských surovin a ctí moto „co se u nás vypěstuje, mělo by se u nás také sníst“.
Suroviny: 600 g telecích jater, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 0,5 l červeného vína, 0,3 l telecího vývaru, 50 g másla, 2 brambory
Postup: Telecí játra očistíme (stáhneme vrchní blánu, vyřežeme šlachy) a nakrájíme na plátky. Opečeme na oleji po obou stranách doměkka a odložíme na teplé místo. Do výpeku přidáme stroužek česneku, najemno nakrájenou cibuli a orestujeme dohněda. Zalijeme červeným vínem a svaříme na jednu čtvrtinu. Přidáme vývar a znovu svaříme, přecedíme a dochutíme. Zjemníme máslem a do vzniklé omáčky vložíme opečená játra. Ta už nevaříme, jen je udržujeme teplá.
Suroviny sladko kyselá zelenina: 300 ml vody, 60 ml rýžového octa, 15 g soli, 100 g třtinového cukru, 1 tuřín, 0,4 kg mrkve, 0,4 kg petržele
Postup: Všechny ingredience smícháme a zavaříme. Do horké várky vložíme očištěnou zeleninu a vaříme vcelku do měkka nebo na skus.
Závěr: Uvařenou zeleninu nakrájíme na menší kousky a doplníme pečenými bramborami. Spolu s játry klademe na talíř a zalijeme omáčkou.
Recepty šéfkuchaře Milana Hořejše jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.
Text: Milan Hořejš a František Coufal, Foto: František Coufal