Castello di Volpaia, liščí doupě na hranicích Sieny a Florencie

CASTELLO 1

V dalším putováním za pozoruhodnými vinařstvími se vrátíme do italského Toskánska. Po ikonickém vinařství Barone Ricasolli si představíme vinařství, které významně formovala jeho poloha v srdci Chianti na pomezí kdysi soupeřících států Florencie a Sieny. Nachází se za hradbami středověkého opevněného městečka Volpaia, což v překladu znamená liščí doupě, a kromě své pověsti silného opevnění je jeho historie již od počátku spjata s produkcí vína.

Tenká červená linie

Městečko Volpaia vzniklo v neklidné době 11. století , kdy byla Itálie rozdrobená na mnoho vzájemně soupeřících feudálních států. Jeho poloha na hranicích mezi Sienou a Florencií dala vzniknout mohutnému opevnění s šesti strážnými věžemi, z nichž se do dnešní doby dochovaly pouze dvě. Původně nezávislá Volpaia brzy přešla pod florentskou jurisdikci mocné rodiny Medici a své významné postavení prokázala v 15. století, kdy se ocitla v první linii tvrdých bojů se sousední Sienou.

Odolávala až do vytvoření aliance proti Florencii, kdy se Siena spojila s neapolskými vojsky Ferdinanda II. Aragornského, jimž opevnění městečka již nedokázalo vzdorovat. Zdevastovaná Volpaia byla obsazena sienskou posádkou, což však díky následné rebélii a vyhnání okupantů nemělo dlouhého trvání. Siena ovšem tuto zradu nenechala bez potrestání a po dalších bojích ji opět dobyla zpět. Válka se následně přenesla i mimo území Chianti, ale ani jedna strana nedosahovala kýžených úspěchů, což vedlo roku 1480 k podepsání míru v Římě a navrácení městečka Florencii.

DSC00314h

Od středověku ke knihařské rodině Stianti

Ale zpět k vínu. Skvělé polohy k pěstování révy vinné předurčily Volpaie dlouhou vinařskou tradici. Tomu, že vinařství se zde rozvíjelo pravděpodobně hned po vystavení města, napovídají první písemné zmínky o kultivaci révy vinné, jenž se datují už k roku 1172. Logo vinařství znázorňuje rodinný erb slavné rodiny della Volpaia, která nese jméno po samotném městečku. Proslavila se především hodinářstvím a přátelila se s takovými mistry, jakým byl například Leonardo da Vinci. Rostoucímu významu městečka učinil přítrž až pád Sieny roku 1554, čímž Volpaia ztratila své důležité strategické postavení. Její přední pozice v produkci vína a olivového oleje však přetrvala i nadále.

Do dnešního vývoje vinařství promluvil významný tiskař a knihař Rafaelo Stianti, když roku 1966 koupil vinařství spolu s dvěmi třetinami městečka. Po svatbě jeho dcery Giovanelly s Carlem Masceronim jej pak věnoval novomanželům jako svatební dar. Mladý manželský pár neotálel a začal s rozsáhlou modernizací sklepů a pozvolným přesazováním vinic. Ve sklepních prostorách vznikly moderní prostory s nerezovými tanky pro kontrolované kvašení, sklepy pro zrání vína v dubových sudech a následně v láhvích. Pod chodníky byl následně vybudován důmyslný “vínovod“, který umožnuje gravitační přesun mladého vína z nerezových tanků do míst určených pro zrání v dubových sudech.

Barrique2L

Z centrálního Chianti k přímořské Maremmě

Vinařství dnes spravuje 46 hektarů vinic a 12 hektarů olivových sadů v nadmořské výšce mezi 400 a 600 m.n.m. O vinice situované na pískovcových půdách s bohatým podílem vápence se starají v rámci zásad organického hospodaření. Z červených vín připadá největší rozloha vinic tradiční autochtonní odrůdě Sangiovese, jíž doplňují mezinárodní odrůdy Merlot a Cabernet Sauvignon. Největší vína Chianti Classico DOCG jsou pak v duchu nových trendů postavena na 100% podílu Sangiovese, které zde naplno projevuje svůj potenciál. Celá produkce je doplněna o bílé cuvée Chardonnay a Sauvignonu blanc a tradiční dezertní víno Vinsanto z odrůd Trebbiano a Malvasia.

Kromě rodiny Scianti Masceroni se o vinařství stará enolog Lorenzo Regoli, jenž do Castello di Volpaia přišel z ikonického furlánského vinařství Livio Felluga. Konzultantem je pak několikanásobný enolog roku časopisů Gambero Rosso či Wine Enthusiast, Riccardo Cotarella, spjatý například se slavným vinařstvím Falesco z pomezí regionů Lazia a Umbrie. Riccardo pomáhá rodině i s dalším vinařstvím, které Carlo Masceroni koupil roku 2007 pro svou dceru Federicu.

Schermata-2015-12-16-alle-15.43.29

Rodinná spolupráce

To nese název Prelius po nedalekém přímořském jezeru, které díky své salinitě propůjčuje zdejším vínům neopakovatelný charakter. O vinice s písčitým podložím doplněným o jíl a naplaveniny je pečováno v duchu organického hospodaření a dávají vzniknout bílému vínu Vermentino, červenému Cabernetu Sauvignon a cuvée Morello di Pride z odrůd Cabernet Franc, Merlot, Sangiovese a Cabernet Sauvignon.

Zajímavým počinem je pak spolupráce vinařství Prelius s Castello di Volpaia. Výsledkem je mladé Citto, jenž jste mohli ochutnat se SvětemVína.cz, a jeho starší sourozenec Indue. Obě vína jsou cuvée elegantního Sangiovese z poloh Chianti Classico a mohutného Cabernetu Sauvignon z horké přímořské Maremmy.

VillaCom.est_

Chcete poznat Castello di Volpaia blíže? Podívejte se na videodegustaci Jakuba Přibyla a ochutnejte s ním skvělé víno Citto. V prostředí Mělnického vinařství Kraus vám prozradí jak chutná, voní i co k němu zakousnout.
Vína Castello di Volpaia najdete v baleních SvětemVína.cz, která si můžete objenat až k vám domů. Součástí jsou recepty od skvělých šéfkuchařů Miroslava Kaliny (Kalina Cuisine & Vins), Jana Punčocháře (Grand Cru Restaurant & Bar), Jaroslava Zahálky (Mánes restaurant) a dalších. Díky nim si vychutnáte harmonické kombinace jídla a vína, které vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl.

Ve stylových baleních Světem Vína dále najdete informační karty o víně a videodegustace. Aktuální informace získáte na našem Facebooku.

Text: František Coufal, Foto: Archiv vinařství Castello di Volpaia

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.