Nej… réva vinná a vína světa

hisa_stare_trte2_the_old_vine_house_bogdan_zelnik

V předchozím díle jsme se zabývali “vinařskými nej“ z pohledu vinařství. Dozvěděli jsme se, kde najdeme nejsevernější či nejjižnější vinařství světa, navštívili jsme nejvyšší vinici na světě argentinského vinařství Bodega Colomé. Zjistili jsme, jak staré je nejstarší fungující vinařství a z které doby je nejstarší historické vinařství vůbec. Nyní se podíváme na révu vinnou a víno samotné, dozvíme se například o nejstarším víně na světě a podíváme se na nejstarší keř révy vinné. V příštím díle se můžeme těšit na “vinařská nej“ z pohledu celých vinařských zemí a oblastí.

Nejstarší keř révy vinné

Pravděpodobně nejstarší keř révy vinné na světě, který stále dává víno, najdeme ve slovinském městě Maribor. Vinařství Old Vine House (na obrázku) se pyšní keři révy vinné z místní červené odrůdy Žametovka starými přes 400 let. Ročně z produkují přibližně 25 litrů tohoto vzácného vína, který je lahvován do 2,5 cl láhví. Produkce těchto miniaturních láhví je tedy přibližně 100 kusů ročně.

Nejstarší vyráběné víno

Nejstarším známým vyráběným vínem světa je dezertní víno Commandaria z Kypru. Jeho původ se dá vystopovat již před rokem 2000 př.n.l. Brzy po dobytí ostrova Richardem Lví Srdce roku 1191 se zdejší víno stalo známé po celé Evropě pod názvem Commandaria, podle místa jeho původu. Na počátku 13. století jej francouzský král Filip dokonce nazval “Apoštolem vín“. K výrobě vína se používají lokální bílá odrůda Xynistari a modrá odrůda Mavro, zpravidla pěstované na vulkanické půdě. Přezrálé hrozny se suší 14 dní na slunci a následuje několikaleté zrání v dubových sudech. Commandaria je chuťově výrazná a plná a dosahuje až 15 % alkoholu. Častá je také jeho fortifikovaná podoba, kdy se přidáním vinného destilátu dosahuje i 20 % alkoholu.

Nejstarší láhev s vínem

Nejstarší láhví, která obsahuje víno je Römerwein, nebo také Speyer wine bottle. Nalezena byla v římské hrobce z čtvrtého století našeho letopočtu nedaleko německého mětra Speyer a podle odborníků pochází z období mezi lety 325 a 350. Po svém objevu se stala exponátem Falckého historického muzea ve Speyeru. Analýza prokázala, že i když tekutina již neobsahuje alkohol, minimálně část jejího obsahu byla vyrobena z révy vinné.

Nejdražší láhev vína

Oficiálně nejdražší láhev vína prodaná na akci pochází ze slavného vinařství Château Cheval Blanc, které se nachází v oblasti Saint-Émilion ve francouzském Bordeaux. Velmi pravděpodobně se jedná o jedninou láhev formátu Imperial, tedy o objemu 6 litrů, kterou vinařství v ročníku 1957 vyrobilo. Cuvée postavené převážně na odrůdách Merlot a Cabernet Franc bylo vydraženo roku 2010 za rekordních 7 520 000 Kč na aukci Christies v Ženevě. Přepočtená cena za 0,7 litru tohoto vína je pak 1 250 000 Kč.

Text: František Coufal, foto: archiv Maribor-Pohorje

Vína z celého světa můžete poznávat nejen v našich článcích, ale i s předplatným SvětemVína.cz. Každý měsíc ochutnáte dvě nová kvalitní vína vybraná nejlepším sommelierem ČR, Jakubem Přibylem. Díky jeho videodegustacím a informačním kartám o víně se o každém z nich něco dozvíte. Součástí balení Světem Vína jsou i recepty od předních českých šéfkuchařů. Každé víno si tak můžete vychutnat v dokonalých kombinacích s jídlem. To vše v pohodlí vašich domovů.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.