Nej… vinařství světa

chateau-de-goulaine

Réva vinná je odolná rostlina, která roste v nejrůznějších klimatech světa. Její pěstování pro výrobu vína má dlouhou tradici sahající mnoho tisíciletí do minulosti. Není proto divu, že vinařský svět je velmi rozmanitý a plný extrémů a kuriozit. My se na několik takových společně podíváme. Zajímat nás budou “vinařská nej“ a v prvním díle se zaměříme vinařství. V těch dalších pak odhalíme světová prvenství v oblasti révy vinné, vína či celých vinařských zemí a regionů. Věnovat se budeme také nejdražším vínům světa.

Nejstarší fungující vinařství světa

Vinařství Staffelter Hof bylo založeno roku 862 v pravděpodobně nejprestižnější německé vinařské oblasti Mosel. Je nejen nejstarším fungujícím vinařstvím světa, ale i druhou nejstarší fungující firmou v Evropě a osmou na světě. Původně klášterní vinařství bylo v roce 1773 koupeno Petrem Schneidersem, jehož potomci řídí vinařství dodnes. V dnešní době obhospodařují 7 hektarů vinic v okolí vesnic Kröv, Dhron a Piesport, z nichž 75 % je osázeno odrůdou Riesling. Zbytek výsadby připadá na Müller Thurgau, Kerner nebo červený Spätburgunder. Součástí vinařství je i destilerie produkující ovocné pálenky a likéry.

Nejstarší fungující rodinné vinařství světa

Nejstarším fungujícím rodinným vinařstvím a hned druhým nejstarším vinařstvím vůbec je Château de Goulaine (na obrázku). Od jeho založení roku 1000 jej šlechtická rodina Goulaine spravuje spolu s krásným zámkem na francouzské řece Loiře až dodnes. Chloubou vinařství je Muscadet, vyráběný pro Loiru tradiční metodou ležení vína na kvasničních kalech (sur-lie). Dále červená vína Saint Nicolas de Bourgueil, Saumur Champigny a Chinon, bílá vína Vouvray, Chardonnay a Sauvignon, růžové Grolleau a šumivé víno Crémant de Loire “Tête de cuvée“, který je vyráběn jen z těch nejlepšíh hroznů vinařství.

Nejstarší historické vinařství světa

Dosud nejstarší nalezené vinařství bylo objeveno týmem arménských a irských archeologů roku 2007 v jeskynním komplexu Areni-1 v Arménii. Součástí vinařství jsou kvasné kádě, prostor na lisování a skladování vína a střepy keramických nádob. Odborníci odhadují jeho stáří na 6100 let a je tedy přibližně o 1000 let starší, než druhé nejstarší vinařsví objevené roku 1963 na západním břehu Jordánu. Výzkum odhalil, že víno bylo lisováno sešlapáváním chodidly a následně se přesunulo do kádě, kde se nechalo zrát. Po jeho naplnění do keramických nádob bylo skladováno v chladných a suchých jeskyních, které nabízely ideální podmínky pro jeho uchování. Vzhledem k velikosti vinařství se odbornící domnívají, že produkce nemohla pocházet z divokých hroznů révy vinné a byla tedy již před 6100 lety kultivována.

bodega-colome_Fotor

Vinařství s nejvýše položenou vinicí světa

Vinici Altura Máxima najdete v nadmořské výšce neuvěřitelných 3111 metrů nad mořem. Vlastní ji vinařství Bodega Colomé (na obrázku) z oblasti Alta v severozápadní Argentině. Založeno bylo roku 1831 rodinou Isamendi, která vinařství řídila dlouhých 170 let. V roce 2001 jej koupila švýcarská rodinná společnost Hess Familly Wine Estates. Bodega Colomé se soustředí na produkci odrůd Malbec a Torrontés. Vysoká nadmořská výška je zárukou dosažení optimální zralosti hroznů vystavených hřejivému slunečnímu svitu. Rozdíly teplot mezi dnem a nocí čítající až 20 °C pak poskytnou hroznům dostatečnou svěžest.

Nejsevernější vinařství světa

Abychom našli nejsevernější vinařství světa, musíme se přesunout do Norska na 59° severní šířky. Tam v srdci oblasti Telemark v jižním cípu Skandinávského poloostrova najdeme vinařství Lerkekåsa Vineyard. Založeno bylo roku 2007 a vinohrady byly vysázeny o rok později. Vinice se nachází 100 metrů nad mořem s výhledem na jezero Norsjo v oblasti vinikající pěstováním jablek. Joar Sættem and Wenche Hvattum, zakladatelé a majitelé vinařství, každý rok rozšiřují vinice a experimentují s novými odrůdami, jako je například Solaris. S příchozími změnami klimatu společně věří ve skvělou budoucnost severského vinařství.

Nejjižnější vinařství na severní polokouli

Tentokrát navštívíme Izrael. Na 30° severní šířky se v oáze uprostřed pouště nachází vinařství Neot Semadar, které je tím nejjižnějším na naší části polokoule. Toto butikové vinařství se potýká s opravdu extrémními podmínkami. Pouštní klima, slaná půda či vysoké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, paradoxně dávají vzniknout chuťově bohatým vínům, která jsou vyráběna v rámci pravidel organického zemědělství. Z teplomilných odrůd Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sauvignon blanc a Muscat zde vyrábí suchá i dezertní vína.

Nejjižnější vinařství světa

Při našem hledání se přesuneme na 45° jižní zeměpisné šířky na Nový Zéland. V oblasti Central Otago zde nalezneme vinařství Weston Winery, které je zapsané v Guinesově knize rekordů jako to nejjižnější na světě. Založil jej Geof Weston roku 1990 a produkuje zde převážně suchá jednoodrůdová vína zejména z odrůd Pinot Noir, Chardonnay, doplněná o menší množství odrůd Riesling a Pinot Gris. Část produkce je zaměřena na vína fortifikovaná. Sběr hroznů zde probíhá výhradně ručně a víno se vyrábí jen z hroznů z nejlepších poloh a nejlepších ročníků. Vína jsou láhvována na kvasničních kalech, nejsou filtrována a v průběhu jejich vinifikace nejsou přidávána žádná aditiva.

Zaujal vás tento článek? V následujícím díle si můžete přečíst o “vinařských nej“ z pohledu révy vinné a vína.

Text: František Coufal, foto: archiv Château de Goulaine a Bodega Colomé

Vína z celého světa můžete poznávat nejen v našich článcích, ale i s předplatným SvětemVína.cz. Každý měsíc ochutnáte dvě nová kvalitní vína vybraná nejlepším sommelierem ČR, Jakubem Přibylem. Díky jeho videodegustacím a informačním kartám o víně se o každém z nich něco dozvíte. Součástí balení Světem Vína jsou i recepty od předních českých šéfkuchařů. Každé víno si tak můžete vychutnat v dokonalých kombinacích s jídlem. To vše v pohodlí vašich domovů.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.