Nej… vinařské země a oblasti světa

MG_0514_3

Dosud jsme spolu poznali “vinařská nej“ z pohledu vinařstvírévy vinné a vína samotného. Navštívili jsme nejvyšší vinici světa v Argentině, nejsevernější vinařství ve Švédsku a nejjižnější na Novém Zélandu. Poznali jsme nejstarší keř révy vinné ve Slovinsku nebo nejstarší víno vyráběné dle původní receptury z Kypru. V pátrání po nejstarším vinařství světa jsme se posunuli více jak 6 000 let do minulosti. Dnes se podíváme na “vinařská nej“ z pohledu celých vinařských zemí a oblastí.

Nejstarší vinařská oblast

Nejstarší známou oblastně vymezenou apelací pro pěstování vína je Chianti v cetrální části Toskánska. Již roku 1716 určil toskánský velkovévéda Cosim III. Medicejský oblasti Castellina in Chianti, Gaiole in Chianti, Radda in Chianti a Greve jako jediná místa, kde se může vyrábět víno nesoucí název Chianti. Zhruba v polovině 18. století pak vznikla další světoznámá oblast, maďarská Tokaj, proslulá především svými neodolatelnými sladkými tokajskými výběry. Třetí nejstarší oblastí, ale zároveň tou první, která je zákonem vymezená včetně přesných výrobních postupů, je pak Douro (na obrázku). Tu vymezil roku 1756 Marquês de Pombal a stala se domovinou hroznů pro výrobu slavných dolihovaných vín s názvem Porto.

Největší vinařský region světa

Největší vinařskou oblast Castilla la Mancha o rozloze přibližně 400 000 ha najdeme v centrální části Španělska. Většina vinic tohoto rozsáhlého regionu se nachází na rovinatém terénu centrální části španělska pod hlavním městem Madrid. Zdejší klima je velmi horké a letní vedra se zde často přesahují 45 °C. V kraji Dona Quijota, jak mu místní rádi přezdívají, se pěstují převážně bílé odrůdy Airén a Macabeo a červené Tempranillo, zde známé pod názvem Cencibel. Vzhledem k již zmíněnému extrémně horkému klimatu se zde daří také červené odrůdě Grenache. Ta se pěstuje i v druhém největším regionu světa Languedoc-Roussillon, který najdeme při pobřeží Středozemního moře v jihovýchodní Francii.

Největší vinohradnická země

Zemí s největší rozlohou vinic na světě je Španělsko (na obrázku dole je španělský region Rioja), kde réva vinná pokrývá přibližně 1 milion hektarů. Následuje Čína s 799 000 ha, která z této pozice těsně vytlačila Francii. V případě Číny je však třeba brát v úvahu nízké procento využití vinic na výrobu vína. To potvrzuje 11 milonů vyrobených hektolitrů čínského vína ročně, oproti 47,4 milonům vína francouzského. Stejná situace platí v případě Turecka, které se svými 502 000 hektary okupuje pátou světovou příčku hned za Itálií. V jeho případě je však většina vinohradů určena pro výrobu rozinek, kterými zásobuje celý svět.

vinedo_10.valdemoreda

Země s nejvyšší produkcí vína

Největším producentem vína na světě byla v roce 2015 Itálie. S produkcí téměř 49 milionů hektolitrů překonala Francii, jejíž produkce byla o více jak 1,5 milionu hl nižší. Francie tak nezopakovala své prvenství z roku 2014 a Itálie se vrátila na první příčku, kterou opanovala i v letech 2012 a 2013. Třetím největším producentem je Španělsko s produkcí 36,6 milionu hl. Následuje USA, Argentina, Chile, Austrálie, J.A.R. a Čína. Další evropskou zemi najdeme až na desáté příčce, na které se s produkcí 8,8 milionu hektolitrů umístilo Německo. Zajímavé je, že první tři země, tedy Itálie, Francie a Španělsko, společně vyprodukují téměř polovinu z celkové světové produkce vína čítající 275 milionu hektolitrů.

Největší vývozce vína světa

První příčku s 22,5 miliony vyvezenými hektolitry vína obsadil v roce 2014 nový leader Španělsko a porazil tak dosavadní exportní jedničku Itálii. Ta vyvezla o 2 miliony hl méně a neobhájila své tradiční prvenství. Třetí příčka patří s 14,3 miliony hektolitry Francii. Na export vína se však můžeme podívat i z úhlu inkasovaných peněz a tady se nám pořadí naprosto obrací. Prvenství patří se 7700 miliony EUR Francii, na druhém místě je s 5000 miliony EUR Itálie a teprve třetí místo patří Španělsku s 2400 miliony EUR.

Země s největší spotřebou vína

Největší spotřebu vína mají s 30,7 miliony hektolitrů vína Spojené státy americké, s 27,2 miliony hl jsou následovány Francií a třetí místo náleží s 20,4 miliony Itálii. Víno je velmi oblíbené také v Německu, které spotřebuje 20,2 milionů hektolitru vína, což je o 12 milionu hl více, než je schopné vyprodukovat. Další příčky patří Číně, Velké Británii a překvapivě teprve na sedmé příčce najdeme Španělsko. Situace se opět výrazně změní, pokud se zaměříme na spotřebu vína na jednoho obyvatele. Zde drží prvenství s 62 litry na osobu městský stát Vatikán, druhá je s 50 litry Andorra a třetí Lucembursko. Francii najdeme na místě pátém a Itálii dokonce až na devátém místě.

Text: František Coufal, foto: archiv Fonseca Porto a Bodegas Valdemar

Vína z celého světa můžete poznávat nejen v našich článcích, ale i s předplatným SvětemVína.cz. Každý měsíc ochutnáte dvě nová kvalitní vína vybraná nejlepším sommelierem ČR, Jakubem Přibylem. Díky jeho videodegustacím a informačním kartám o víně se o každém z nich něco dozvíte. Součástí balení Světem Vína jsou i recepty od předních českých šéfkuchařů. Každé víno si tak můžete vychutnat v dokonalých kombinacích s jídlem. To vše v pohodlí vašich domovů.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.