Degustace s Jakubem: Fritz Haag, Riesling Trocken

_MG_7376_Fotor

Při poslední degustaci s Jakubem Přibylem jsme společně ochutnali Riesling vinařství Chateau Ste. Michelle z kalifornského Columbia Valley. Dnes se s trilogií této ušlechtilé odrůdy vrátíme zpět do světově nejuznávanější apelace pro jeho kultivaci, německé oblasti Mosel. K absolutní špičce patří i vinařství Fritz Haag, které je považováno za jednoho z předních světových specialistů na tuto odrůdu. Pojdmě se tedy podívat, jak se ve skleničce projeví kombinace více jak 400 leté tradice vinařství a skvělého terroir.

První zmínky o rodinném vinařství Fritz Haag sahají k roku 1605. V současné době obhospodařuje 18,5 hektarů vinic, které jsou osázeny výhradně odrůdou Riesling. Chloubou vinařství je slavná vinice Brauneberger Juffer Sonnenuhr s podložím ze zvětralých devonských břidlic, jejíž příkré svahy dosahují místy až 80% sklonu. Díky její ideální orientaci směrem ke slunci získala název Sonnenuhr, který v překladu znamená sluneční hodiny.

Sběr na vinicích probíhá výhradně ručně a pro zachování jemně ovocného, odrůdově typického a minerálního charakteru zdejších vín jsou ve sklepě používány nerezové tanky a staré dubové sudy. Vinařství v současné době vede Oliver Haag, který jej převzal roku 2005 po svém otci Wilhelmovi. Zajímavostí je, že Oliverův bratr Thomas řídí další v současné době věhlasné moselské vinařství Weingut Schloss Lieser, jehož vína najdete taktéž v baleních Světem Vína.

Podívejte se s Jakubem Přibylem na německé víno Fritz Haag, Riesling Trocken blíže. Zavítáte do prostředí vinic Mělnického vinařství Kraus s krásným výhledem na Říp. Dozvíte se více o jeho vůni a chuti, s jakými delikatesami si jej nejlépe vychutnáte a co si k němu uvařit.

Vína Fritz Haag najdete v baleních SvětemVína.cz, která si můžete objenat až k vám domů. Součástí balení jsou recepty od skvělých šéfkuchařů Miroslava Kaliny (Kalina Cuisine & Vins), Jana Punčocháře (Grand Cru Restaurant & Bar), Jaroslava Zahálky (Mánes restaurant) a dalších. Díky nim si vychutnáte harmonické kombinace jídla a vína, které vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl. Ve stylových baleních Světem Vína dále najdete informační karty o víně a videodegustace. Aktuální informace získáte na našem Facebooku.

Text: František Coufal, Foto: Eva Strnadová

 

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.