Chateau Ste. Michelle, evropská oáza státu Washington

St Michelle image top

Víno od vinařství Chateau Ste. Michelle, konkrétně jejich Dry Riesling, jsme již v degustaci s Jakubem Přibylem společně ochutnávali. Pojďmě se teď blíže podívat na vinařství samotné. Založeno bylo nedaleko Seattlu roku 1934, což jej staví do pozice nejstaršího vinařství státu Washington. Jeho původní název American Wine Company již více americký být nemohl. Do dnešní podoby vinařství s evropským názvem a metodami výroby chybělo ještě mnoho práce.

Cesta k prvním úpěchům

První vysazené vinice byly z červené jihofrancouzské odrůdy Grenache. Vinice z odrůdy Riesling, kterými se Chateau Ste. Michelle později proslavilo, byly vysázeny až roku 1965, kdy začala vzrůstat sláva vinařství. O dva roky později byla uvedena na trh řada vín s názvem Ste. Michelle. Jednalo se o odrůdy Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Semillon a Grenache Rosé, které byly pěstovány ve vinicích ve východní části státu Washington. Později se tato skladba rozšířila ještě o Merlot a Chardonnay.

Významným milníkem pro Chateau Ste. Michelle byl rok 1974, kdy jejich Riesling 1974 zvítězil ve slepé degustaci Los Angeles Times a vinařství se tak dostalo do povědomí celého vinařského světa. Následovaly další úspěchy tentokrát i na mezinárodních soutěžích. Rok 1988 přinesl první z řady ocenění Americké vinařství roku a o dva roky později jej do této pozice jmenoval dokonce slavný Robert Parker.

Výsledky evropské spolupráce

Roku 1998 vinařství již v duchu své evropské filozofie výroby navázalo partnerství se slavným toskánským vinařem Pierem Antinorim. Jejich spolupráce pak přinesla výsledek v podobě červeného vína Col Solare založeného na odrůdě Cabernet Sauvignon. O rok později pak vzniklo další prestižní partnerství. Tentokrát s předním vinařem z německé Mosely, Dr. Ernstem Loosenem. S tím spolupracovali na výrobě suchého Rieslingu Eroica a sladkého Rieslingu Single Berry Select. Vznikla tak skvělá vína, která byla oceněna světově uznávaným časopisem Wine Spectator. Eroica získala skvělých 93 bodů z maximálního počtu 100. Sladký Single Berry Select získal dokonce 98 bodů, čímž se stal nejvýše hodnoceným vínem ze státu Washington vůbec.

portrait of Bob Bertheau at Canoe Ridge

Vinařství dnes

Dnes patří Chateau Ste. Michelle mezi nejvíce oceňovaná vinařství v Americe a jejich vína jsou známá po celém světě. Pod vedením hlavního enologa Boba Bertheau (na obrázku) obhospodařují 1 400 hektarů vinic, včetně slavných poloh Canoe Ridge Estate a Cold Creek. Vinařství je rozděleno na dvě části. Sklepy ve Woodinville jsou určeny pro vína bílá, sklepy v Canoe Ridge Estate jsou zasvěceny vínům červeným.

Specialitou vinařství je výsadba výhradně pravokořenných keřů révy vinné. Tedy keřů evropské révy Vitis Vinifera, které nejsou roubovány na kořeny amerických druhů révy vinné odolných proti obávanému škůdci Mšičce révokazu. Ten napadá kořeny evropské révy vinné a způsobuje jejich uhnívání. V druhé polovině 19. století měl tento škůdce na svědomí celosvětovou zkázu vinic nevídaných rozměrů. Od té doby většina vinařů keře roubuje a původní evropská pravokořenná réva vinná je spíše vzácností.

Chcete poznat Chateau Ste. Michelle blíže? Podívejte se na videodegustaci Jakuba Přibyla a ochutnejte s ním skvělý Chateau Ste. Michelle, Dry Riesling.

Vína Chateau Ste. Michelle najdete i v baleních SvětemVína.cz, která si můžete objenat až k vám domů. Součástí balení jsou recepty od skvělých šéfkuchařů Miroslava Kaliny (Kalina Cuisine & Vins), Jana Punčocháře (Grand Cru Restaurant & Bar), Jaroslava Zahálky (Mánes restaurant) a dalších. Díky nim si vychutnáte harmonické kombinace jídla a vína, které vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl. Ve stylových baleních Světem Vína dále najdete informační karty o víně a videodegustace. Aktuální informace získáte na našem Facebooku.

Text: František Coufal, Foto: Archiv společnosti Global Wines

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.