Martin Svatek: Štika s bramborovou kaší, žampiony a omáčkou beurre blanc

_MG_9465_Fotor

Další recept od Martina Svatka, šéfkuchaře přední táborské restaurace Goldie hotelu Nautilus, je štika s bramborovou kaší, žampiony, pečenou cibulí a omáčkou beurre blanc. Na talíři vypadá výborně a skvěle chutná. Recept navíc není složitý na přípravu, takže se o tom můžete bez problému přesvědčit u vás doma.

Ingredience pro dvě osoby: 2 filety ze štiky po 100 gramech, 1 větvička tymiánu, 1 větvička rozmarýnu, 50 g másla, sůl, pepř

Postup: Filety ze štiky osolíme, opepříme a lehce posypeme čerstvými nasekanými bylinkami. Opečeme kůží dolů na rozpáleném másle přibližně 5 minut podle tloušťky filetu.

Ingredience bramborová kaše: 300 g brambor, 100 ml smetany, 60 g másla

Postup: Bambory uvaříme do měkka, scedíme, rozmixujeme, vyšleháme se smetanou a zjemníme zašleháním studeného másla.

Ingredience žampiony a šalotka: 1 malá šalotka, 2 žampiony, sůl

Postup: Čerstvé žampiony nakrájíme na velmi jemné plátky a necháme syrové. Šalotku rozkrojíme napůl a rozebereme na lístečky. Opečeme jí na velmi rozpálené pánvi přibližně 1 minutu.

Ingredience omáčka beurre blanc: 1 šalotka, šťáva z ½ citrónu, 50 ml bílého vína, 100 g másla

Postup: Nakrájenou šalotku zalijeme bílým vínem, odvaříme a zašleháme ztuhlé máslo. Poté scedíme a přidáme sůl a citronovou šťávu. Na závěr vše úhledně klademe na talíř.

_MG_9484_Fotor

Recepty šéfkuchaře Martina Svatka jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.

Text: Martin Svatek a František Coufal, Foto: Eva Strnadová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.