Martin Hnilička: Rib-eye steak se švestkovým dipem a chřestem

_MG_0685_Fotor

Hovězí rib-eye steak, konfitovaná šalotka, bílý chřest a švestkový dip s balzámovým octem. To je kombinace chutí od Martina Hniličky, šéfkuchaře steak housu George Prime Steak. Sezóna chřestu končí koncem června, takže je ještě dost času na to, pustit se do přípravy podle našeho dalšího receptu.

Suroviny steak pro 4 osoby: 4 rib-eye steaky o váze 250 g, sůl, pepř, slunečnicový olej.

Postup: Steak osolíme, opepříme a zprudka opečeme na rozpálené pánvi na slunečnicovém oleji z každé strany přibližně 4 minuty. Necháme odpočinout.

Suroviny konfitovaná šalotka: 400 g šalotky, 2 dcl bílého vína, 1 polévková lžíce cukru krupice, 30 g másla, sůl, pepř.

Postup: Očištěnou šalotku vložíme do rendlíku, zalijeme bílým vínem a přidáme cukr, sůl, pepř a máslo. Přiklopíme pokličkou, vložíme do předehřáté trouby na 110 °C a konfitujeme přibližně 30 minut.

Suroviny chřest: 8 kusů bílého chřestu, máslo, sůl, pepř.

Postup: Chřest oloupeme, spaříme přibližně 2 minuty ve vroucí vodě a následně zachladíme v ledové vodě. Takto připravený chřest osolíme, opepříme a opečeme dozlatova na másle na rozpálené pánvi.

Suroviny švestkový dip: 50 g sušených švestek, 2 dcl červeného vína, 0,05 dcl tmavého balzámového octa, 1 lžíce medu, sůl.

Postup: Všechny ingredience vložíme do rendlíku, zredukujeme na jednu třetinu, rozmixujeme a propasírujeme.

_MG_0705_Fotor2

Recepty šéfkuchaře Martina Hniličky jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.

Text: Martin Hnilička a František Coufal, Foto: Eva Strnadová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.