Milan Hořejš: Mušle svatého Jakuba s ragů z čočky a pěnou z česneku

_MG_0583_Fotor

Recept z mořských plodů nesoucích jméno po jednom z dvanácti apoštolů, svatém Jakubovi, který pocházel z rybářské rodiny. Podle legendy loď, jenž převážela jeho ostatky do Španělska, tak silně zářila, že jeden z koňů seskočil i s jezdcem do moře. Když pak jako zázrakem přeživšího rytíře vylovili, bylo jeho brnění pokryto mušlemi, kterým se od té doby říká svatojakubské.

Ty vynikají svou vytříbenou a jemnou chutí, o čemž se můžete přesvědčit díky výtečnému pokrmu od Milana Hořejše, šéfkuchaře vinného baru Vinograf, který k nim zvolil doprovod v podobě ragů z čočky a pěny z česneku. Výsledek je lehký, zdravý a ideální pro osvěžení horkých letních dnů.

Ingredience pro 4 osoby: Mušle svatého Jakuba (hřebenatka) 400g.

Ingredience čočkové ragú: 200 g černé čočky, 200 g mrkve, 200 g celeru, 200 g pórku, 200 g silného telecího vývaru nejlépe demi glas, 100 g másla, olej, sůl, pepř.

Ingredience pěna z česneku: 500 ml kuřecího vývaru, 10 velkých stroužků česneku, 400 ml smetany, 20 g másla, sůl.

Postup: Kuřecí vývar spolu s česnekem a solí dáme vařit, ale jen pomalu, aby omáčka jen mírně bublala. Když je tekutina ze dvou třetin vyvařená, přidáme smetanu a dále vaříme jen asi 10 minut. Vše i s česnekem rozmixujeme. Mixováním získáme pěnu. Zeleninu na čočku nakrájíme na drobné kostičky a na másle krátce orestujeme. Přidáme čočku a podléváme vývarem. Takto pokračujeme dokud není čočka na skus nebo měkká. Ochutíme solí a pepřem. Mušle osušíme papírovým ubrouskem a potřeme olejem. Na pánvi pečeme zprudka na každé straně asi 2 minuty a osolíme.

_MG_0582_Fotor

Recepty šéfkuchaře Milana Hořejše jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Kombinace vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.

Text: Milan Hořejš a František Coufal, Foto: Eva Strnadová

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.