Kam za vínem a jídlem: Vinograf Senovážné

VV13

Při vstupu do moderního vinného baru, který najdete na Senovážném náměstí nedaleko Jindřišské věže, váš pohled upoutá mohutný bar vyrobený z jednoho kmene dubu. Všechno dění se zde točí kolem něj. Zaujme nejen svými velkolepými rozměry, ale i zajímavým řešením míst k sezení.

V centru dění

Na bližším konci totiž nabízí možnosti sedět na obou stranách baru. Hned vedle vás budou sommelieři otvírat a ochutnávat vína a markovat do kasy. Vy tak budete přímo v centru dění nasávat atmosféru tohoto živého místa netradičně i z pohledu obsluhy.

Vedle vzdálenějšího konce dubového baru obklopeného zelenými barovými stoličkami nejde přehlédnout veliká stěna nabitá víny z celého světa s citlivě zakomponovanými vinotékami. Místnost je naplněna mnoha stoly a židlemi české značky Ton a pocit prostornosti ještě umocňuje zrdcadlo umístěné na konci místnosti vedle vstupu na toalety. Tomu dominuje i elegantně řešený prostor pro nalévání filtrované vody, který navozuje estetický dojem studánky.

VV3

Na návštěvě u vinaře

Nedaleko ní najdete specialitu wine baru Vinograf v podobě hliněné amfory uložené v dřevěném boxu s chladivým pískem. V té najdete víno od vinaře Petra Nejedlíka ze Znojemska. To díky tomuto řešení nemusí být nalahvované a putuje do amfory přímo ze sudu. V amfoře se tedy dále vyvíjí za přístupu vzduchu, a vy tak můžete zkoušet jeho chuťový posun v čase. Sommelier vám nasaje z amfory víno skleněným koštýřem a u stolu vám jej dá napřed ochutnat. Pokud vám zachutná, – zde nutno podotknout, že díky oxidativnímu způsobu dozrávání v amfoře to není víno pro každého – nalije vám jej z koštýře do skleničky a vy si chvíli budete připadat jako u vinaře ve sklepě.

Součástí wine baru je i zadní degustační místnost s vlastním menším barem, která se přímo vybízí k pořádání soukromých oslav, firemních akcí a degustací. Je vyzdobena stylovými tapetami a její útulnou atmosféru umocňuje další stěna plná vín. O optické rozšíření místnosti se opět stará zrdcadlo umístěné nad lavicí k sezení. Kdo sleduje internetové stránky Vinografu, může tuto místnost navštívit i jako účastník zajímavých degustací přímo s vinaři či dovozci vín.

VVD2

Pokrok nezastavíš

My se ale posadíme do přední části a počkáme na obsluhu. Sommelieři wine baru jsou oblečeni spíše uvolněně do černých triček polo a samozřejmě nechybí sommelierská zástěra. Namísto klasického vinného a jídelního listu vám přinesou tablet. V něm najdete aktuální seznam vín na skleničku čítající až 50 položek.

Ochutnávat tedy můžete opravdu podle libosti a sommelier vám s výběrem rád poradí. Často vám přinese ochutnat i několik vín, aby jste si vybrali, jaké vám vyhovuje nejvíce. Díky systému Coravin, který umožňuje nalít skleničku vína bez nutnosti vyjmutí korku, navíc můžete ochutnat po skleničce i skutečné skvosty, jenž se běžně nerozlévají.

V tabletu najdete i běžný jídelní lístek a nabídku sýrů, salámů a šunek, které vám zde k vínu rádi zakrojí. Pro celkově jednodušší výběr poslouží i funkce “přidat k oblíbeným“, která vám na jednom místě vytvoří seznam všeho vína a jídla, které vás při procházení elektronického menu zaujalo. Ne každý je přízivcem tohoto moderního řešení, i proto všechny zmíněné položky najdete také na pojízdných tabulích za barem.

VV12

Víno, víno a zase víno

Pokud si chcete objednat celou láhev, nabídka je k dispozici pouze v elektonickém lístku a čítá přibližně 1000 vín. To vaše můžete vyhledat pomocí filtrů podle odrůdy, místa původu, cenového rozpětí a dalších kritérií. No a v případě, že si u vína chcete odpočinout od elektroniky, poradí vám samozřejmě i ochotní sommeliéři v čele se spolumajitelkou a přední českou sommelierkou Klárou Kollárovou. Pokud si chcete vybrat sami, většinu vín se zavěšenými cenovkami najdete ve stěně v zadní části baru. Následný servis pak očekávejte spíše v uvolněném, i když profesionálním, duchu, který odpovídá prostředí wine baru.

Nabídka je skutečně pestrá. Najdete zde vína z Čech i Moravy a to jak v klasickém stylu, tak dnes velmi oblíbená vína od autentických vinařů, kteří se ve vinicích i sklepích řídí ryze přírodními postupy bez využití moderních technologií. Z evropy jsou zde zastoupená vína z Francie, Rakouska, Německa, Itálie, Španělska, ale i z u nás méně běžných vinařských zemí jako Slovinsko, Maďarsko, Slovensko nebo Izrael. Celá nabídka je pak okrajově doplněna i víny z nového světa.

Kdo si potrpí spíše na pivo, může ochutnávat z nabídky lahvových piv varnsdorfského pivovaru Kocour. Příznivci destilátů pak mohou pít Cognac, Armagnac, Grappu či tuzemské ovocné pálenky. Kdo naopak alkohol z jakéhokoli důvodu nemůže, pochutná si na domácí mátové či bezinkové limonádě, kávě z pražské pražírny Cofee Source nebo na skvělém čaji.

VV15

Wine Friendly kuchyně

Nabídka pokrmů odpovídá konceptu vinného baru s restaurací a ve Vinografu jí rádi nazývají “wine friendly“. Stará se o ní výborný šéfkuchař Milan Hořejš, který pět let působil jako šéfkuchař vyhlášené restaurace V Zátiší a vyzkoušel si i zahraniční angažmá v restauraci Zeughauskeller ve švýcarském Curychu.

Ve stálém menu najdete předkrmy jako skvělou domácí kachní paštiku, husí rillettes nebo tartar z červené řepy s čerstvým kozím sýrem. Jako hlavní chod můžete zvolit například burgundskou specialitu kohout na víně, ravioli plněné kachním masem s lanýžem nebo salát s rajčátky a bůvolí mozarellou.

Je tedy vidět, že kuchyň je zaměřena mezinárodně a sympatické je, že se zde myslí i na vegetariány. Milan Hořejš si rád hraje i s asijskou kuchyní, což dokazují například výtečné tygří krevety v silné polévce tom yum, houbami nameko a koriandrem.

Dezert pak můžete vybírat z nabídky nejrůznějších domácích dortíků nebo si nechat nakrájet sýry. K těm dostanete nejrůznější mostardy, želé a oleje, které je rafinovaně chuťově doplní. Užitečnou součástí elektronického jídelního listu je i doporučení na snoubení s vínem, jemuž se zde věnují i v rámci poledního menu, jenž nabízí výběr z dvou jídel a polévku. Příjemná je i karafa s vodou, která je v době obědů zdarma.

_MG_8191-2

Udržujte si hladinku

Po šesté hodině je ve Vinografu zpravidla velmi živo a atmosféra zde je velmi energická. Bar obvykle doslova praská ve švech a proto doporučujeme si před jeho návštěvou udělat rezervaci. Celkově se jedná o místo, které by nemělo být utajeno žádnému milovníkovi vín, degustovat zde můžete opravdu dle libosti. Poznáte mnoho typických vín, ale i méně běžné zajímavosti.

Bar je velmi oblíbený nejen mezi milovníky vína, ale rovněž mezi profesionály. Důkazem je zisk titulu nejlepšího vinného baru roku 2014 v rámci udělování cen “Czech Bar Awards“. Pokud tedy Vinograf neznáte, určitě neváhejte, běžte se podívat a hlavně napít. Tým Vinografu je navíc velmi aktivní a vynalézavý. Vyplatí se tedy sledovat jejich stránky a když budete mít štěstí, můžete si s jejich personálem a víny užít například jízdu tramvají centrem Prahy.

No a pokud se vám Vinograf zaryje pod kůži, můžete využít jeho věrnostního programu “Hladinka“ s vtipným mottem “Udržujte si pravidelně svou hladinku“. Díky němu mohou věrní zákazníci dosáhnout hodností jako “Starej Vinografí Pes“, “Vinografí Bohatýr“ či “Velmož Vinografu“, jenž mu přinesou výrazné slevy a výhody ve všech Vinografech, tedy i na Andělu a v Míšenské .

Text: František Coufal, foto: archiv Vinograf a František Coufal

Vína z celého světa můžete poznávat nejen ve Vinografu na Senovážném náměstí, ale i s předplatným SvětemVína.cz. Každý měsíc s námi ochutnáte dvě nová kvalitní vína vybraná nejlepším sommelierem ČR, Jakubem Přibylem. Díky jeho videodegustacím a informačním kartám o víně se o každém z nich něco dozvíte. Součástí balení Světem Vína jsou i recepty od předních českých šéfkuchařů. Každé víno si tak můžete vychutnat v dokonalých kombinacích s jídlem. To vše v pohodlí vašich domovů.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj s přáteli.


banner image

SvětemVína.cz
Každý měsíc vám vybereme a zašleme dvě skvělá vína až domů.