Uvařte si doma britskou klasiku Fish & Chips. Tento ostrovní fenomén vznikl v druhé polovině 19. století a stal se neodmyslitelnou součástí tamní gastronomie. Jejich příprava je jednoduchá a rychlá. Jak na ně vám poradí Martin Hnilička, výborný šéfkuchař amerického steakhousu George Prime Steak. Zkušenosti sbíral v restauracích Kampa Park, Celeste v Tančícím domě nebo Pomze v Paříži. Dále působil v restauraci Derby Arms ve Velké Británii, i proto je jistě tím pravým, kdo vám poradí, jak si připravit skutečně autentické Fish & Chips.
Ingredience pro 4 osoby: filet z Tresky obecné 600 g, 300 g hladké mouky, 150 ml piva, 150 ml sodovky, 150 g majonézy, 40 g okurek, 100 g cibule, špetka estragon, špetka persilu nasekaného najemno, 2 cl bílého vinného octu, citron, 800 g brambor, slunečnicový olej, sůl, bílý mletý pepř
Postup Treska: Z hladké mouky, piva a sodovky vytvoříme těsto a osolíme. Tresku nakrájíme na kusy, ponoříme do těsta, vložíme na pánev a pomalu smažíme ve slunečnicovém oleji cca 8 až 10 minut.
Postup tatarská omáčka: Cibuli a okurky nasekané na drobné kostičky, persil a estragon smícháme s majonézou, ochutíme solí, mletým bílým pepřem a dochutíme bílým vinným octem.
Postup hranolky: Brambory omyjeme, oloupeme, nakrájíme nožem na hranolky a necháme 2 hodiny odškrobit ve studené vodě. Poté osušíme a smažíme na slunečnicovém oleji dozlatova. Vyjmeme, osušíme na papírovém ubrousku a osolíme.
Recepty šéfkuchaře Martina Hniličky jsou spolu s perfektně zvolenými víny součástí balení SvětemVína.cz. V pohodlí domova si díky nim můžete užívat bílá i červená vína v dokonalých kombinacích s jídlem. Ty vymýšlí náš sommelier Jakub Přibyl, který je zodpovědný i za výběr vín. Součástí balení Světem Vína jsou také videodegustace, karty o víně a doporučení na snoubení s delikatesami. Aktuální informace najdete na našem Facebooku.
Text: Martin Hnilička a František Coufal, Foto: František Coufal